Opinió

De set en set

De savis a experts

Hi va haver un temps en què Catalunya era un país de savis. Potser no teníem més savis per metre quadrat dels que ens corresponien en relació amb la mitjana dels països del món, però en vam aportar la quota ponderada, sobretot durant el segle XX. No en citarem els noms, perquè les llistes sempre són injustes i subjectives; només direm que a alguns dels nostres savis els vam titllar de referents i a d'altres, innominats, els vam ignorar o oblidar.

En aquest segle XXI, de savis coneguts ja no en queden, ni aquí ni enlloc. O són residuals. L'edat contemporània ha generat els experts, que és una categoria humana diferent de la dels savis. Sense entrar en detalls, podríem dir que els experts són, rigorosament, savis en una matèria i que els savis són, potencialment, experts en gairebé totes les matèries. Afegiríem que els experts no necessàriament vinculen el seu treball a una visió integral de la humanitat i, en la vida domèstica, són gent corrent; mentre que els savis exerceixen les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana amb perspectiva i prospectiva universals.

La reculada de les humanitats dels currículums acadèmics té molt (o tot) a veure amb l'extinció dels savis i de la saviesa. A mi, la substitució de les humanitats per coneixements que en diuen (o alguns ni tan sols saben que se n'haurien de dir així) “productius”, em sembla un dels errors que pagaran més cars les generacions futures i que, de fet, ja està pagant la societat moderna. Però que em sembli un error significatiu no vol dir que me'n queixi, simplement l'apunto. No tot ha de ser queixar-se.

Des que l'ensenyament és obligatori a les escoles i els instituts, els sapien sapiens hem institucionalitzat l'espècie. Un autèntic salt endavant. Però la pregunta “I això de què em servirà” no ens l'hem treta de sobre. Per donar-hi resposta hem eliminat el coneixement pel coneixement i hem concretat l'educació reglada en el coneixement productiu. Però la crisi (la manca d'oferta laboral) ens ha retornat a la vella pregunta. Ens han fallat els experts ara que ja no tenim savis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia