Opinió

De set en set

La Junta

Sempre, al final, manen a Madrid. I quan hi ha eleccions exclusives de Catalunya, com és el cas del 27-S, també manen a Madrid. La Junta Electoral Central (JEC) diu què es pot fer i què és pecat, i la resta són juntes provincials o juntes locals, sotmeses als designis de la JEC, l'ull vigilant del compliment de la llei. Sempre, al final, Madrid ens vigila. Si vius o treballes a l'estranger no peninsular, intentar votar el 27-S és entrar al laberint. Res no són facilitats, potser suposant que l'emigrant és independentista. O creient que qui s'esforça per votar, contra els impediments, és qui té molt clar el seu vot i el troba imprescindible. Els de la JEC no són babaus i saben el pa que s'hi dóna.

Per facilitar la participació, el govern de la Generalitat ha demanat poder allargar els terminis perquè els residents a l'estranger puguin votar i donar una setmana més del temps fixat legalment, però la petició ha estat denegada, tot i invocar qüestions de període estival i les dificultats pròpies del poc temps de què es disposa. Ep!, però aquesta petició i el permís de la JEC són un fet reiteratiu i fins a les darreres eleccions municipals i autonòmiques espanyoles, sense necessitat de petició de ningú, la mateixa Junta va decidir allargar una setmana el procés (del 14 al 21 de maig d'enguany). Per primera vegada, la JEC es disposa a aplicar tots els elements restrictius que la llei permet i posa a les seves mans. Madrid mana i vigila.

Ara bé, aquest darrer dijous, i de sorpresa, la JEC ha dictat una previsió que autoritza allargar el període de vot per correu dels militars que estiguin a l'estranger i que podran decidir el seu vot fins al 24-S, al mateix temps que insta la Sociedad Central de Correos a dedicar especial atenció al fet que aquest vot arribi amb temps a les messes electorals. Potser la JEC, que no són tanoques, valoren la tendència unionista del vot militar i creuen que no s'ha de perdre cap d'aquests electors.

Alegrem-nos, doncs, de la facilitat dels militars per poder votar en les eleccions
del 27-S i així possibilitar un augment de la participació. Llàstima que Catalunya sigui un país poc militarista, i tampoc no arribaran gaires vots de països perduts en la geografia dels humanitaris uniformes de l'exèrcit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia