El PSC i DM diran sí al POUM de Manresa i la CUP s'abstindrà
El líder socialista i el de Democràcia Municipal valoren de manera positiva el procés participatiu que hi ha hagut per debatre el pla
L'altre grup a l'oposició, Ciutadans, no es pronunciarà fins al ple, que es farà demà
El nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manresa, que ha de marcar les línies mestres de la ciutat els pròxims 25 anys, s'aprovarà demà amb una àmplia majoria. Al sí de l'equip de govern (de CDC i ERC) s'hi sumarà el del PSC i el de Democràcia Municipal (DM), mentre que la CUP, principal grup a l'oposició amb tres regidors, ha anunciat que s'abstindrà. Queda per saber què farà Ciutadans, que ahir encara es debatia “entre el sí i l'abstenció”, i també falta saber què votarà l'exregidor d'Unió Miquel Davins, ara no adscrit a cap partit.
Els dos grups de l'oposició que votaran sí –el PSC, que té tres regidors, i DM, que en té un– han argumentat motius similars. El president del grup socialista, Felip González, va explicar: “Tot i que no s'han introduït totes les variacions proposades pel PSC al 100%, sí que han quedat incorporades bona part de les aportacions fetes en el tràmit d'al·legacions i en els dos darrers anys de reunions de la comissió de seguiment. No és el document que hauríem liderat des del PSC, però és un document millor que el que al seu dia no va aconseguir el nostre suport (en la votació anterior el PSC es va abstenir).”
Entre els encerts del pla, González va citar que el percentatge d'habitatge de protecció oficial se situa en un 33%, “quan en anteriors documents havia estat de només un 10%”; la requalificació del Centre Hospitalari, que mantindrà un 60% de l'equipament, i el Carrefour de Manresa, que no es podrà ampliar i que no podrà fer una benzinera.
Per la seva banda, Ton Sierra (DM) va explicar que la seva formació va decidir ahir mateix el sí, després de reunir-se en assemblea. “Manresa necessita un POUM com aquest, un pal de paller al qual ens puguem acollir tots”, va dir. I hi va afegir: “Valorem el procés de participació perquè s'han afegit moltes aportacions no només dels partits, sinó també de les entitats i de particulars. Ha estat un procés molt obert.”
Del sí a l'abstenció
Si el PSC i DM han virat cap al sí, la CUP ha fet totalment el contrari. La formació, que en les dues primeres votacions va votar favorablement, va decidir dilluns al vespre en assemblea que s'abstindrà: “El document s'ha allunyat en algunes qüestions del que vam defensar des del començament.” La CUP va recordar que en el mandat anterior es va “involucrar molt” en la redacció del POUM i que “l'equip redactor va fer seves algunes de les propostes cupaires”. Tot i això, en l'actual mandat, “la nova aritmètica municipal –ara CDC governa amb ERC– ha fet que la CUP no sigui imprescindible per a l'aprovació provisional del POUM, al mateix temps que ha col·locat ERC –que en les dues primeres votacions s'havia abstingut– al nucli del projecte”.
Gemma Tomàs, regidora de la CUP, va manifestar: “Això fa que el POUM que sentíem nostre ja no existeixi i el més lògic és que no hi votem favorablement.” Per contra, va dir, “és lògic que PSC i ERC hi votin a favor, ja que han vist com el pla s'anava convertint en seu”.
Entre els aspectes que no veuen clars, hi ha el fet que “el pla no ha tingut prou en compte algunes aportacions referents al Nucli Antic, com ara la delimitació d'unes àrees de conservació i rehabilitació” a les quals falta “un aprofundiment”. També diuen que hi ha hagut “poca ambició a l'hora de reduir els pisos buits”. La tasca, indica Tomàs, “s'allarga durant tot el període de vigència del pla” i la CUP considera que cal “un pla de xoc” més valent per als primers anys. Altres aspectes que no agraden són “el tractament de la zona dels Trullols, el tractament de l'habitatge de protecció oficial i la signatura de convenis poc beneficiosos per a la ciutat, com ara el de l'Alcoholera i el del Parc Tecnològic”.
Ciutadans, el misteri
D'altra banda, Andrés Rojo, de Ciutadans –dos regidors–, va explicar que s'estan “movent entre el sí i l'abstenció”, però va dir que no desvelaran el sentit del vot fins al ple de demà.
Ahir, el govern manresà de CDC i ERC no va voler valorar els vots de l'oposició. Va dir que també es reserva l'opinió per a la sessió extraordinària de demà, que arrencarà a les set. D'altra banda, el regidor no adscrit Miquel Davins no va atendre la trucada d'aquest diari.