Política

setge a l'1-O

Experts internacionals recorden a Rajoy que el vot no es reprimeix amb policies

El president de l’IRAI remarca que la UE té la pràctica d’admetre els estats que han organitzat referèndums considerats “il·legals” als països dels quals s’escindeixen

“El dret a decidir és tan fonamental que no hauria de ser reprimit per policies ni exèrcits.” El president de l’Institut de Recerca per a l’Autodeterminació dels Pobles i les Independències Nacionals (IRAI), Daniel Turp, va recordar ahir al president espanyol, Mariano Rajoy, que faria bé de seguir l’exemple del Canadà i el Regne Unit i “acceptar la idea d’un referèndum”, en lloc de fer anar la Guàrdia Civil i altres cossos policials a perseguir paperetes i urnes. Turp ho va dir en el marc de la presentació d’un estudi sobre l’1 d’octubre de quatre experts internacionals en referèndums i autodeterminacions.

Els analistes conclouen que la llei que regula l’1-O aprovada la setmana passada al Parlament “respecta en essència els estàndards internacionals per a l’organització de referèndums”. Els experts subratllen que la Unió Europea té l’habitud d’admetre al club comunitari nous membres que s’han independitzat a partir de referèndums, que, per cert, eren considerats “il·legals” als països dels quals s’escindien. Turp va esmentar els casos d’Eslovènia i els països bàltics.

Pel que fa als Estats Units, va remarcar que el mantra en el cas dels referèndums del Quebec sempre era “preferim un Canadà unit”. En aquest sentit, va observar que la portaveu del Departament d’Estat dels Estats Units, Heather Nauert, no va dir pas que els Estats Units preferissin “una Espanya unida”, sinó que treballaran “amb el govern o entitat que en surti, sigui quin sigui”.

L’IRAI és una organització imparcial sense ànim de lucre creada la primavera de l’any passat. Els signants de l’estudi són els acadèmics de renom internacional Nina Caspersen (Universitat de York, Regne Unit), Matt Qvortrup (Universitat de Coventry, Regne Unit) i Yanina Welp (Universitat de Zuric, Suïssa), a més de Turp, que és professor de dret internacional i constitucional de la Universitat de Mont-real.

Segons ells, Catalunya té “tots els motius i la legitimitat legal per recordar que diversos estats han optat per respectar la voluntat democràtica dels seus pobles”. També constaten que l’“èxit” del referèndum dependrà de la participació.

És el segon estudi d’acadèmics internacionals que es publica en menys d’un mes que avala la llei de l’1-O, després que professors universitats dels Estats Units, Suïssa, França i Portugal analitzessin el cas català i concloguessin que reuneix els requisits d’un referèndum. Justament ahir, el ciberactivista editor de WikiLeaks, Julian Assange, va piular aquest estudi.

LES FRASES

La UE reconeixerà una Catalunya independent si és coherent, com ha fet amb Eslovènia, Lituània, Letònia» i Estònia
El dret a decidir és tan fonamental que no hauria de ser reprimit per policies ni exèrcits
Daniel Turp
professor de dret internacional de la Universitat de Mont-real


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia