Política

municipal

crisi a l'Ajuntament

El PDeCAT trenca amb ERC i marxa del govern del Masnou

La decisió de l’alcalde de sotmetre a una moció de confiança el pressupost del 2018 ha precipitat el final del pacte

Esquerra anuncia que continuarà en minoria i des del Partit Demòcrata es descarta una moció de censura

El matrimoni de conveniència entre ERC i el PDeCAT del Masnou –que sí que va funcionar en l’anterior mandat– s’ha separat. Així ho van anunciar ahir les dues formacions a través de comunicats oficials i ho van confirmar els representants municipals dels dos partits que van coincidir a assegurar que es tracta d’un divorci en l’àmbit municipal i que, en cap cas, s’ha de llegir en clau nacional. Dels cinc regidors del PDeCAT, quatre van presentar ahir la seva dimissió a l’alcalde, Jaume Oliveras (ERC-AM-MES), a qui assenyalen com a responsable directe del trencament del pacte, i la cinquena ha posat el càrrec a la seva disposició. Segons recull l’escrit de la formació, ha estat “la manera autoritària i la nul·la voluntat d’entesa” de l’alcalde a mantenir els lligams polítics entre les dues formacions “que duraven des de feia temps”. Tot i això, la gota que ha fet vessar el got ha estat la incorporació, feta per Oliveras, d’una moció de confiança sobre el pressupost del 2018 després que el PDeCAT l’informés que no li aprovaria els comptes municipals si no es resolia prèviament la revisió de la plantilla. L’alcalde ja va haver de retirar la votació del pressupost en el ple de l’octubre perquè el seu soci va advertir-lo que no li donaria suport. El portaveu del grup municipal, Eduard Garcia (PDeCAT-Unió), va explicar ahir que consideraven prioritari establir una plantilla suficient que pogués garantir el ple desenvolupament de cada àrea, però que la decisió de l’alcalde de sotmetre a votació el pressupost dijous “tant sí com no” els havia posat “entre l’espasa i la paret” i els havia obligat a marxar. “Amb una mica més de voluntat, la situació s’hauria pogut reconduir, però ha quedat clar que ens volia fora”, va sentenciar el portaveu del PDeCAT. Garcia, d’altra banda, assegura que la seva formació no té previst presentar una moció de censura contra Jaume Oliveras i destaca “la bona feina i la represa de projectes singulars” que s’han dut a terme en aquests dos anys de mandat.

Fulminant

La resposta de l’alcalde a la marxa del PDeCAT ha estat ràpida i fulminant amb la signatura dels decrets que oficialitzaven els canvis i que es poden consultar des de primera hora de la tarda d’ahir al web municipal . “La proposta de pressupost ja va ser dictaminada favorablement, amb els vots de tot el govern, en comissió informativa i s’havien consensuat totes les demandes del PDeCAT”, va indicar i hi va afegir que la moció de confiança es manté en el ple. “En cas de no obtenir el suport necessari per aprovar els comptes s’obre un període de 30 dies perquè siguin aprovats a excepció que es presenti una moció de censura i un programa electoral alternatiu”, va rememorar.

Jaume Oliveras manté que no entén per què trenquen els seus socis. “Em sap greu perquè en aquest temps hem pogut treballar bé, però respecto la seva decisió”, va puntualitzar.

Reestructuració

L’alcalde avança que el grup municipal d’ERC-AM-MES es mantindrà en solitari fins a acabar el mandat, tot i que admet que ja ha començat els contactes amb altres formacions per sondejar possibles acords puntuals “que permetin continuar avançant en el dia a dia de l’administració”.

En aquest sentit, les àrees que estaven en mans dels cinc regidors del PDeCAT han estat reassignades. Així, el mateix alcalde assumeix a partir d’ara Hisenda. Sílvia Folch passa a ser primera tinenta d’alcalde, deixa la regidoria d’Acció Cívica i assumeix la d’Ensenyament i la resta dels departaments que ja controlava. Ricard Plana és a partir d’ara segon tinent d’alcalde i absorbeix les competències de projectes i obres, sota el nom genèric d’Urbanisme i Obres. Neus Tallada amplia competències amb Acció Cívica, Infància i Igualtat; Joaquim Fàbregas es farà càrrec de Medi Ambient i Esports, i Albert Alfaro fa seva la coordinació de l’àrea de Comunitat i Persones i les regidories d’Acció Social, Gent Gran i Habitatge.

LA FRASE

Amb una mica més de voluntat la situació s’hauria reconduït, però ha quedat clar que ens volia fora
Eduard Garcia
portaveu del grup municipal del pdecat-unió del masnou

LA FRASE

Em sap greu perquè durant aquest temps hem pogut treballar bé, però respecto la seva decisió
Jaume Oliveras (ERC)
alcalde del masnou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat