Política

L’espai del davant de l’ajuntament de Cornellà es dirà plaça 1 d’Octubre

El dia del referèndum, el president Puigdemont va acabar votant a la sala d’actes de la casa de la vila d’aquest municipi, despistant la Guàrdia Civil

L’Ajuntament de Cornellà del Terri preveu inaugurar la plaça 1 d’Octubre del municipi quan es compleixi el primer aniversari del referèndum. L’espai escollit és la placeta sense nom que hi ha al davant de l’ajuntament. El consistori ha iniciat els tràmits burocràtics per fer-ho possible, que no han de ser gaire complicats atès que no hi ha afectacions, segons ha afirmat l’alcalde, Salvador Coll. La inauguració s’emmarcarà en la programació de la Fira de l’All, que sol atraure molts de visitants al poble.

Simbolisme

Si bé hi ha diversos municipis que han pres una decisió similar, en el cas d’aquest municipi el fet de dedicar un espai a l’1 d’octubre té un valor especial, ja que va ser al col·legi electoral de Cornellà –situat a les dependències del consistori– on el president Puigdemont i la seva dona van votar en el referèndum. Ho van fer a correcuita, esquivant la persecució de la Guàrdia Civil, que prèviament havia impedit que el president diposités el vot al pavelló de Sant Julià de Ramis, on li pertocava fer-ho. L’alcalde recorda que pels volts de les deu del matí un membre de l’equip de seguretat del president li va trucar per avisar-lo de la situació i dir-li que es dirigien a Cornellà a votar.

No ha transcendit per què no ho van fer a Palol de Revardit, que era més a la vora. El cas és que mitja hora més tard el president i la seva dona van arribar en un turisme. “Hi havia almenys 400 persones aquí al davant; conscients que s’havia d’anar per feina, de seguida van obrir un corredor perquè passessin ràpidament”, narrava Coll a aquest diari al cap de pocs dies d’aquells fets.

L’alcalde li va preguntar com es trobava. Li va respondre que estava bé, però Coll el va notar tens. El matrimoni Puigdemont-Topor s’hi va estar ben poc, el temps just per fer quatre encaixades als presents a la sala i introduir les paperetes.

L’urna

Com van fer en altres pobles i ciutats, per evitar que la Guàrdia Civil s’emportés l’urna i els vots (incloent-hi el del president), entre el consistori i una colla de veïns van muntar una barrera de maquinària agrícola i de construcció per impedir –o almenys entorpir– l’accés del cos armat a l’ajuntament. Aquella urna es guarda com un tresor, en algun lloc del poble que no volen revelar en públic. A la llarga –diuen a Cornellà– serà una peça destacada de la història del poble.

LA DATA

1-10-2018
serà el dia
de la inauguració de la plaça, en el marc de la Fira de l’All, segons preveu l’Ajuntament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia