Política

Cs planteja l’aplicació “immediata” del 155 a Catalunya al seu programa electoral de les eleccions espanyoles

El partit taronja proposa actualitzar la Constitució per reforçar les competències de l’Estat

Planteja reformar el sistema de finançament autonòmic

Cs ha publicat aquest dimarts al matí el seu programa electoral que té com a primer punt l’aplicació “immediata” de l’article 155 a Catalunya “fins assegurar el restabliment de la Constitució”. “No podem tolerar durant més temps que Torra i els separatistes utilitzin les institucions públiques per generar odi i enfrontament entre catalans”, assegura el text. Cs ha difós el programa electoral, un document de 175 punts organitzats en catorze apartats, el cinquè dia de campanya electoral del 28-A. El partit taronja també planteja aprovar una nova “llei d’indults” que prohibeixi indultar els polítics condemnats per corrupció, rebel·lió i sedició” o reforçar el control als Mossos d’Esquadra. La formació presidida per Albert Rivera també proposa actualitzar la Constitució per reforçar les competències de l’Estat i reformar el sistema de finançament autonòmic.

“Impulsarem l’actualització de la nostra Constitució per garantir que Espanya sigui una nació de ciutadans lliures i iguals”, afirma el partit. Entre les modificacions, Cs vol “reforçar les competències de l’Estat” i fixar a la carta magna la distribució de les competències amb les autonomies sense possibilitat de transferir-ne més de les que s’hi estipulin. També vol reformar el Senat com a cambra de representació territorial, i si la resta de partits s’hi neguen, tancar-lo.

En l’apartat sobre la Constitució també volen “blindar el matrimoni entre persones LGTBI” i incloure el dret a la no discriminació per orientació o condició sexual. També proposen ampliar el catàleg de drets fonamentals, amb el dret a la salut, a l’atenció a la dependència, a la conciliació i la transparència. Un altre aspecte que volen introduir és eliminar la figura del reial decret-llei per “acabar amb els abusos del govern de torn”, en clara referència als ’divendres socials’ de Pedro Sánchez, i eliminar la preferència dels hereus home en la successió a la Corona espanyola.

El primer apartat, ’Defensar la unitat d’Espanya i garantir la igualtat de drets de tots els ciutadans’, també proposa prohibir que “qui s’escapoleixi de la justícia pugui presentar-se a les eleccions”, un punt on fa referència explícita a Carles Puigdemont i a la resta d’exconsellers a l’estranger. “Amb Cs perdran automàticament el càrrec” i no podran beneficiar-se “de finançament a càrrec als pressupostos públics”. També vol actualitzar els delictes de sedició i rebel·lió al Codi Penal i reforçar el mecanisme de l’euroordre.

Sobre el control als Mossos d’Esquadra, vol reforçar els instruments per fer-ho a través de la Llei de Seguretat Nacional i la d’Estabilitat Pressupostària “per assegurar que la feina dels Mossos d’Esquadra correspon a la defensa lleial de la Constitució” després dels fets d’octubre de 2017. Cs també es compromet a eliminar les diputacions provincials i fer que s’integrin a l’administració autonòmica.

“Llei de llengües”

El partit de Rivera vol aprovar una “llei de llengües” que garanteixi “que es pot estudiar, treballar i retolar el negoci en espanyol a tota Espanya” i fer que el coneixement de les llengües cooficials autonòmiques siguin “mèrit” i mai “requisit” per accedir a una feina pública. També promet una llei electoral per dificultar l’accés dels partits nacionalistes al Congrés amb un tall electoral del 3%, millorar-ne la proporcionalitat i desbloquejar les llistes electorals. També parla de suprimir els aforaments i prohibir que els imputats per corrupció siguin candidats.

Cs vol impulsar la reforma del finançament autonòmic per aconseguir “un model més just equitatiu i transparent” i acabar amb el concert econòmic basc. També es compromet a impulsar una llei de víctimes del terrorisme que perseguirà els “actes d’enaltiment” i “la humiliació a les víctimes”. “Multarem els responsables i prohibirem que les administracions que hi donin suport puguin accedir a contractes o subvencions públiques”, afirma.

Visat per punts

Cs vol impulsar un visat per punts per atraure “el millor talent estranger”. La formació taronja afirma que es tractaria d’un sistema de puntuació “per criteris objectius” com l’edat, el nivell d’estudis, coneixement del castellà. També vol donar visats automàtics a “investigadors, inversors i professionals altament qualificats” que apostin per desenvolupar la seva activitat a l’Estat. També planteja ampliar presó permanent revisable i impulsar una llei contra l’ocupació il·legal d’habitatge “que promogui la recuperació immediata dels immobles”

Mesures econòmiques i laborals

En l’àmbit econòmic vol baixar impostos a les famílies amb fills, l’IRPF de les persones a zones rurals per combatre la despoblació, eliminar els impostos de successions i donacions i alliberar les start-up de pagar taxes els dos primers anys d’activitat. També es compromet a fer que els autònoms “tinguin el mateix dret a l’atur que els treballadors per compte aliena” i ampliar la tarifa plana de 50 euros mensuals d’un a dos anys. Així com a simplificar tràmits per obrir una empresa “en 24 hores des del mòbil”.

Cs proposa “eliminar els contractes escombraria” i fer que tots siguin indefinits amb un “nou model laboral estable” que “premia a les empreses que contractin més i acomiadin menys”. A més vol, establir un complement salarial per als treballadors pobres. També parla de “protegir les pensions” i “recuperar el Pacte de Toledo” així com “fer compatible treballar amb cobrar el 100% de la pensió”.

Famílies, ensenyament i salut

Cs també vol impulsar una targeta sanitària única a tot l’Estat i acabar amb “l’adoctrinament a les escoles”. En aquest sentit, Cs vol “garantir” l’ús del castellà a totes les aules com a llengua vehicular, promoure una assignatura obligatòria de Constitució, una selectivitat “única” a totes les autonomies i reforçar la inspecció per evitar “l’adoctrinament” a les aules. El partit taronja també vol fer una “llei de famílies” per millorar les prestacions que reben i donar un xec per a les escoles bressol de 0 a 3 anys.

El partit taronja vol “revertir el traspàs de competències sobre regulació de VTC a les autonomies” i establir ·un nou marc regulatori nacional per a la coexistència harmònica del taxi i les VTC”. “Habilitarem nous serveis com el viatge compartit (car-pooling) i eliminarem requisits injustificats, flexibilitzarem les tarifes en precontractació i impulsarem la modernització i renovació de la flota”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia