Política

política

crisi al consell comarcal

Fan fora ERC del govern del Consell Comarcal del Maresme

El PDC lidera l'expulsió i la justifica per “deslleialtat i discrepàncies creixents”, i els socialistes aposten per seguir amb el pacte

Els republicans neguen les acusacions i retreuen les formes emprades per obligar-los a marxar

Alea iacta est. A la nova executiva del PDC del Maresme només li han fet falta divuit dies per fer efectiva la decisió cuita a foc lent des del mes de març passat de fer fora ERC del govern del Consell Comarcal, que comparteix també amb el PSC. El consell d'agrupació de dimarts al vespre va ratificar la decisió. Els arguments esgrimits i recollits en un comunicat parlen de “deslleialtat, pèrdua de confiança, falta de responsabilitat i compromís amb la comarca i discrepàncies creixents”. Raons molt genèriques que s'alimenten d'actuacions que no han estat oblidades, com són la pèrdua d'alcaldies del PDC a mans dels republicans tant per pactes amb altres formacions com, en especial, per les dues mocions de censura, a Caldes i a Arenys de Mar, també liderades per ERC.

Suport majoritari

El president comarcal del PDC, Carles Bosch, flanquejat pel president del Consell Comarcal del Maresme (CCM), Miquel Àngel Martínez, la portaveu del PDC al Consell, Montserrat Garrido, i la consellera comarcal Lina Morales, va exposar que la decisió del partit havia estat majoritària, “quaranta vots a favor i una abstenció”, però va assegurar que “no és una situació agradable”. “Som conscients que amb el PSC quedem en un govern en minoria, però aplicarem la geometria variable a l'hora d'arribar a acords amb la resta de forces polítiques de la comarca”, va avançar, i hi va afegir: “La gota que ha fet vessar el vas ha estat la moció sobre mobilitat que ens van fer retirar del darrer ple.” El president del CCM assumeix temporalment les competències de les dues vicepresidències fins ara republicanes, que requeien sobre Mònica Palacín i Laura Ribalaiga, i de les àrees de Serveis Generals, també a mans de Mònica Palacín, de Serveis als Municipis i Planificació, dirigida per Annabel Moreno, i d'Educació i Joventut, a càrrec d'Ignasi Bernabeu. Bosch va reiterar que entenia l'enuig que podia mostrar ERC per la seva expulsió, però va convidar els republicans a no traslladar la crispació als pactes que manté amb el PDC a la comarca.

Decepció en les formes

La fins ara vicepresidenta del CCM i presidenta d'ERC del Maresme, Mònica Palacín, va reconèixer que se sentia “extremament decebuda per les formes del PDC”. “No han estat capaços d'informar-nos prèviament del pas que farien”, va dir, i tampoc va estalviar paraules de retret per al PSC. “La vara de mesurar del PDC no és la mateixa amb nosaltres que amb els socialistes, perquè el PSC també va donar suport a les mocions de censura”, va recordar.

LES FRASES

Quedem amb un govern en minoria, però aplicarem la geometria variable per arribar a acords
Carles Bosch
President del PDC del Maresme
Estic molt decebuda per les formes del PDC, que no ha estat capaç d'informar-nos-en prèviament
Mònica Palacín
Vicepresidenta del CCM i presidenta d'ERC del Maresme

Els socialistes de Mataró, en contra

El primer secretari del PSC de Mataró, Xesco Gomar, palesava en una piulada la seva discrepància amb el trencament del pacte al CCM. Els socialistes governen en minoria amb el PDC a la capital del Maresme i el suport d'ERC en el pressupost podria quedar condicionat amb la nova situació de l'ens comarcal. El primer secretari del Maresme, Xavier Amor, va fer costat ahir a la decisió del PDC: “Som una formació de govern.” El PSC assumirà noves àrees en el Consell i imposa un coordinador que controli la gestió de l'ens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]