Política

Rebutgen que el batlle colomenc pugui convocar una consulta

El PDECat critica que el nou reglament autoritzi Martí a promoure una votació sense cap acord del ple

L'alcalde diu que s'emparen en la llei de la Generalitat i que no poden ser més restrictius

El ple de dilluns a Santa Coloma de Farners va aprovar el reglament de consultes populars no referendàries tot i l'oposició del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) i el PSC. Tots dos grups –set regidors del PDECat i un del grup socialista– van qüestionar que el reglament autoritzi l'alcalde, Joan Martí (ERC), a convocar una votació ciutadana sense cap acord del ple. Després d'una pregunta inicial del regidor socialista Manel Roqueta –antic regidor de Participació–, el punt va provocar una discussió entre el PDECat i ERC. El reglament va ser aprovat de manera inicial (nou vots a favor i vuit en contra), però el text podria ser modificat durant el període d'exposició pública, va assenyalar Martí. A la regidora del PDECat Carina Planiol i al seu grup no els sembla bé que el punt 1 de l'article 2 exposi que l'alcalde pugui convocar consultes “per iniciativa pròpia o a proposta de dues cinquenes parts dels membres de la corporació local”. El PDECat era partidari d'eliminar aquest punt.

Amb el text aprovat, el PDECat veu via lliure perquè Martí (o futurs batlles) puguin convocar consultes sense cap acord del ple. “La llei [de la Generalitat] ja preveu que un alcalde o un president puguin promoure una consulta, però tenint en compte que estan en majoria relativa [8 regidors de 17] no està bé que ell [Martí] pugui decretar la convocatòria d'una consulta”, assenyala Planiol, que havia fet una consulta a un secretari d'una administració supramunicipal.

“Es podria fer igual”

L'equip de govern, en canvi, sosté que el reglament de consultes populars no referendàries és “l'adaptació” a Santa Coloma –en paraules de Martí– de la llei del govern del 26 de setembre del 2014, publicada l'endemà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Martí assenyala que eliminar el punt 1 de l'article 2 “no tindria sentit”. Segons una consulta legal al secretari de l'Ajuntament, “no podem ser més restrictius que la llei”. Per Martí, “la consulta es podria fer igual” sense aquest punt ja que l'alcalde o alcaldessa es podrien emparar en l'esmentada llei de la Generalitat. Al principi de la discussió, la regidora de Participació Ciutadana, Carme Dilmé (ERC), va assenyalar que el reglament és fruit del treball del consell sectorial de participació i que havia passat “pel departament jurídic de l'Ajuntament. És una eina per augmentar la qualitat democràtica”. A més dels vuit vots a favor de l'equip de govern, la CUP també va avalar el text aprovat

LA FRASE

És evident que el reglament s'ajusta a la llei, però no el trobem just. Ells tenen una majoria relativa
Carina Planiol
regidora del PDECat

LA XIFRA

2
és l'article
del reglament aprovat de manera inicial que parla de qui pot promoure una consulta a Santa Coloma.

LA DATA

27.09.14
La llei de consultes
va ser publicada al ‘Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.