Política

Montoro, obert a negociar el nou tribut a les begudes ensucrades amb el govern

Sospesa cedir un percentatge dels 200 milions de recaptació a la Generalitat després de copiar-li la idea i neutralitzar-lo

Evita l'ús del decret com a gest

“És un impost com el que tenen França, Noruega, Dinamarca i Hongria.” A l'hora de confessar la seva inspiració per crear un impost a begudes ensucrades i carbonatades, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va citar només aquests quatre estats i va obviar que la seva idea del càstig fiscal als refrescos arriba poc després que la Generalitat anunciés la intenció d'implantar un tribut idèntic. Conscient que un impost estatal no només envaeix el del govern sinó que el neutralitza perquè no hi pot haver doble imposició sobre un mateix bé, Montoro ha separat el tribut dels refrescos del lot d'impostos aprovats ahir per decret i el tramitarà com a projecte de llei al Congrés per obrir la porta a les esmenes dels grups de l'oposició i per negociar l'opció d'una compensació amb la Generalitat.

Montoro va confirmar ahir que el nou impost no té un afany recaptador, perquè reportarà només 200 milions anuals durant el 2017 quan el pla fiscal aprovat ahir puja a 4.650 milions. En una conversació informal amb els periodistes després del Consell de Ministres, el titular d'Hisenda va relatar que el vicepresident, Oriol Junqueras, li va traslladar el dia abans al Consell de Política Fiscal i Financera la queixa de la Generalitat per la usurpació del tribut.

Fidel al nou llibre d'estil del diàleg que patrocina La Moncloa, Montoro no va esgrimir en aquesta ocasió el camí dels contenciosos de competències davant el Tribunal Constitucional i va traslladar a Junqueras la voluntat d'estudiar una compensació al govern, que podria ser d'un tant per cent de la recaptació.

L'objectiu del govern de Carles Puigdemont amb l'impost era recaptar 40 milions anuals, una xifra que ara està en mans de Montoro. Hisenda no vol aventurar ara quina seria la taxa aplicable per obrir el camp de la negociació parlamentària, però des de l'Organització Mundial de la Salut es recomana un gravamen del 20%.

“Diuen què hi ha i adéu”

L'oferta de dialogar sobre el tribut arriba després d'un Consell de Política Fiscal en què el rumb del dèficit del 2017 va ser aprovat amb el vot en contra de Catalunya. “Això ho fan generalment perquè nosaltres no puguem aplicar l'impost, però ja anticipo que des de Catalunya farem tot el possible per defensar el nostre àmbit de decisió”, rebatia ahir Junqueras. El vicepresident català va relatar la seva experiència a Madrid amb l'operació diàleg en marxa. “Que com em va anar a Madrid? Doncs bé, vas allà, et diuen el que han decidit i ja està, nosaltres hi votem en contra i adéu molt bones i tot igual”, resumia la seqüència en un debat a la xarxa social Facebook Live.

La maniobra de Montoro amb les begudes ensucrades evoca el que ja va fer el 2013 amb el tribut a dipòsits bancaris, ideat per la Generalitat i copiat i neutralitzat més tard per La Moncloa. El desenllaç va ser que el TC va anul·lar el tribut català i que l'estatal està avui en vigor amb un tipus extraordinàriament baix del 0,003%.

LA FRASE

Ho fan perquè no apliquem l'impost; farem tot el possible per defensar el nostre àmbit de decisió
Oriol Junqueras
vicepresident de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.