Política

Cartografia de la veu pròpia

La cúpula del Departament d'Afers Exteriors fa 90 viatges en un any

Disset estats membres de la Unió Europea concentren el gros dels desplaçaments

El mapa dibuixa l'itinerari de la incapacitat espanyola per silenciar el govern a l'estranger

Les visites esbossen l'interès dels estats en el procés i les prioritats de l'executiu per explicar-se

França, el Regne Unit,Bèlgica i Alemanya, els estats més visitats per la cúpula d'Afers Exteriors

Gairebé 90 viatges a l'estranger van fer al llarg de l'any passat el conseller d'Afers Exteriors i els principals alts càrrecs del seu departament. El mapa dels desplaçaments dissenyats per Raül Romeva fora del país revela que la majoria de les visites es van concentrar a Europa i que la cúpula de la conselleria va posar els peus en disset estats membres de la Unió Europea.

Noranta viatges, noranta ocasions per explicar la reivindicació del dret a decidir, les traves i la persecució de l'Estat espanyol, i per posicionar Catalunya com un actor amb veu pròpia en l'ordre mundial en múltiples àmbits. En aquest sentit, el mapa dibuixa també la incapacitat de la diplomàcia espanyola per silenciar la veu del govern al món per mitjà de les conegudes pressions sobre les contraparts organitzadores de les visites.

Evidentment, el procés no era l'única pulsió del departament. El recompte inclou l'activitat a l'estranger dels secretaris i directors generals tant d'Afers Exteriors com de Cooperació i Transparència: Jordi Solé –avui eurodiputat– (24 desplaçaments), Maria Badia (13), Manel Vila (10), Manuel Manonelles (8), Jordi Foz (2), Núria Espuny (2) i Marta Macias –ara exdirectora de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament– (1).

La dedicació especial al continent europeu dona pistes tant de l'interès dels estats en el full de ruta català com de les capitals que el govern veu prioritàries a l'hora d'explicar-se. Així, figuren en un lloc destacat els contactes mantinguts en persona als països nòrdics i als de l'est. Els desplaçaments incloïen reunions amb think tanks, mitjans de comunicació, alts càrrecs, responsables polítics i parlaments, així com també amb la comunitat catalana en les diverses destinacions.

França va ser l'estat més trepitjat, amb tretze anades i vingudes. A continuació, el Regne Unit va registrar vuit visites dels alts càrrecs del departament, inclosa Escòcia. També Bèlgica, el país on hi ha la capital eurocomunitària, va ocupar un lloc destacat en el rànquing, amb set desplaçaments el 2016. D'altra banda, la locomotora alemanya va acollir els responsables d'Afers Exteriors catalans en cinc casos, mentre que Itàlia i Portugal també van rebre una atenció gens menyspreable, amb quatre cadascun. També van entrar en les coordenades de la conselleria països europeus no comunitaris com ara Noruega i Suïssa.

Només Romeva va fer 25 viatges arreu del planeta. Fora del continent es van programar sortides als Estats Units (sis desplaçaments), l'Argentina, el Brasil, Colòmbia, l'Equador, el Marroc, Algèria, el Líban i Moçambic. Queda fora del mapa la tasca dels delegats del govern en diverses places europees i internacionals, així com l'acció exterior de la resta de membres del gabinet, inclòs el president, Carles Puigdemont, que Romeva va acompanyar en diverses ocasions.

En el ventall de motivacions que han justificat els desplaçaments, hi ha, per exemple, la intervenció de Romeva al Parlament de Finlàndia per explicar el full de ruta, la inauguració de la delegació del govern a Lisboa, una reunió amb Transparència Internacional a Berlín, el tancament d'acords de cooperació amb el Líban i la commemoració del centenari de la batalla de Belloy-en-Santerre.

En la mateixa línia, durant aquest 2017 ja s'han dut a terme dues visites d'especial rellevància. En primer lloc, la compareixença davant del Parlament Europeu per explicar el camí cap a l'exercici del dret a l'autodeterminació, un acte que es va convertir en un dels principals hits del govern en matèria d'internacionalització del procés. I, d'altra banda, l'assistència de Romeva al funeral d'estat per l'exlíder portuguès socialista Mário Soares, una cerimònia que va deixar una potent imatge simbòlica del conseller entre mandataris de talla internacional.

25
viatges
va fer personalment el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, el 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.