Política

“Hem comès el delicte de ser independentistes”

Forcadell denuncia que la fiscalia “s'ha desemmascarat” amb una querella “purament política”

Nuet reprova un intent de dividir el sobiranisme i demana unitat

La doblement querellada presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va denunciar ahir la doble vara de mesurar de la fiscalia per un mateix vot, donat que el ministeri públic només ha denunciat els diputats de Junts pel Sí de la mesa i no el de Catalunya Sí que es Pot, tot i que tots cinc van acceptar l'admissió a tràmit de les resolucions sobiranistes en el debat de política general: “Només si ets independentista mereixes ser querellat.” “Rebem la querella perquè hem comès el delicte de ser independentistes i haver-ho dit obertament i publicament”, va observar la segona institució del país en una compareixença conjunta amb els altres tres denunciats i el secretari tercer, el no independentista Joan Josep Nuet. “Jo sabia què votava, no estava despistat, sabia perfectament què feia. No dividiran els demòcrates. Viatgem en el mateix vaixell i remem en la mateixa direcció”, va advertir el també líder d'EUiA.

En sortir de la junta de portaveus extraordinària posterior al ple del Parlament, els quatre legisladors perseguits van manifestar que no entendrien que s'acceptés a tràmit “una querella política”. “Per un mateix vot alguns estem querellats i uns altres, no”, va resumir el vicepresident primer, Lluís Corominas.

Forcadell va agrair a la fiscalia que hagi deixat per escrit “el que estem dient des que van començar els processos judicials: que són processos polítics basats en criteris purament polítics”. “Els donem les gràcies per desemmascarar-se ells mateixos usant una doble vara de mesurar per uns mateixos fets”, va celebrar.

La presidenta es va consagrar a la defensa de la llibertat d'expressió dels diputats i va replicar a la fiscalia que en dret penal les responsabilitats s'atribueixen pels fets, no per les persones que els realitzen. També va subratllar que la mesa no admet a tràmit les propostes de resolució en funció de si els seus membres estan d'acord o no amb el contingut, sinó en funció de si compleixen una sèrie de requisits formals.

Tant Forcadell com Nuet van coincidir a qualificar de política la querella. El secretari tercer de la mesa va insistir que tots cinc van votar el mateix aquell octubre i va demanar unitat al sobiranisme “quan hi ha una operació per dividir-nos”. “Només la unitat ens farà vèncer, no ens hem de mirar de reüll”, va reclamar Nuet.

En una primera reacció d'urgència, la presidenta de la cambra havia constatat via Twitter que “queda més clar que mai: no es querellen per fets, es querellen pel que som i pensem. Continuarem defensant la democràcia i el debat!”

Per un mateix vot alguns estem querellats i uns altres, no
Lluís Corominas
Vicepresident primer de la mesa
Tots vam fer el mateix, vam votar igual els cinc membres de la mesa
Joan Josep Nuet
Secretari Tercer de la Mesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona