Política

L'inici d'un llarg camí sense tornada

May comunica al Consell Europeu que invoca l'article 50

Deixa clar que el país marxa de la Unió Europea però no d'Europa

Assegura que afronta les negociacions de manera constructiva i respectuosa

El Regne Unit va notificar ahir que activa l'article 50 del Tractat de Lisboa i inicia la sortida de la Unió Europea. El representant britànic a la UE, Tim Barrow, va entregar la carta amb la notificació de la primera ministra, Theresa May, al president del Consell Europeu, Donald Tusk. D'aquesta manera, el Regne Unit ha iniciat un camí sense tornada, un viatge cap a un lloc desconegut que cap país abans ha recorregut, només nou mesos després del referèndum del Brexit.

En la carta de sis pàgines adreçada al president Tusk, May hi diu: “Escric per portar a terme la decisió democràtica de la gent del Regne Unit. Notifico al Consell Europeu, d'acord amb l'article 50 (2) del Tractat de la Unió Europea, la intenció del Regne Unit de retirar-se de la Unió Europea. [...] També la retirada de la Comunitat de l'Energia Atòmica Europea.” Explica també que aprovaran una nova legislació per revocar la llei de 1972 que permetia que la legislació de la UE tingués efecte al país. “Seguirem complint les nostres responsabilitats com a estat membre mentre seguim a la UE, i la legislació que proposem no serà efectiva fins que marxem”, continua. La sortida del Regne Unit es farà efectiva el 29 de març del 2019.

May matisa que el Brexit “no és un rebuig als valors europeus ni cap intent de fer mal a la Unió Europea ni a cap dels seus estats membres”. “El referèndum va ser un vot per restaurar, como nosaltres ho entenem, la nostra autodeterminació nacional.”

“Durant les discussions –continua dient a la carta– negociarem com un únic Regne Unit, tenint en compte els interessos específics de cada nació i regió del Regne Unit.” I especificava que quan es tractés de la devolució de poders consultarien quins haurien de ser retornats a Westminster i quins a Escòcia, al País de Gal·les i a Irlanda del Nord. “Però és una expectació del govern que el resultat d'aquest procés comporti un increment significatiu del poder de decisió de cada administració transferida.”

Pel que fa a les negociacions europees, hi diu que el Regne Unit vol un acord per formar “una associació profunda i especial” amb la Unió Europea que comporti una cooperació econòmica i en seguretat. “Si deixem la Unió Europea sense acord, la nostra posició per defecte serà negociar segons els termes de l'Organització Mundial del Comerç”, avisa. I remarca que volen que la UE continuï sent forta i projectar els seus valors.

Després suggereix set principis sobre els quals s'hauria d'arribar a un acord tan aviat com sigui possible per garantir que el procés sigui “al més suau i reeixit possible”. Primer demana portar a terme les negociacions “de manera constructiva i respectuosa”, i diu que és conscient que el Brexi tindrà conseqüències per al país i que perdran influència en afers econòmics. També diu que s'han de garantir els drets dels comunitaris que resideixen al Regne Unit i dels britànics que ho fan a la UE, arribar a un acord en cooperació econòmica i en seguretat, minimitzar l'impacte sobre inversors, negocis i ciutadans, i protegir els valors liberals i democràtics que comparteixen.

A més, demana un “nou i ambiciós” acord comercial entre el Regne Unit i la UE. Per acabar, diu que vol que es presti una especial atenció a la relació especial que té el Regne Unit amb la República d'Irlanda i la importància del procés de pau a Irlanda del Nord. “Volem evitar tornar a una frontera dura entre els nostres dos països”, conclou.

En una Cambra dels Comuns a vessar, després que la carta arribés a mans del president del Consell Europeu, May va comunicar al Parlament el Brexit. “Aquest és un moment històric del qual ja no ens podem fer enrere”, va dir. I va afegir: “A partir d'ara prendrem les nostres pròpies decisions i farem les nostres pròpies lleis, prendrem el control de les coses que més ens interessen, i aprofitarem aquesta oportunitat per construir un Regne Unit més fort i més just, un país que els nostres fills i nets estiguin orgullosos d'anomenar casa.”

I va projectar el país que imagina: “Vull un país segur, pròsper, tolerant, un imant per al talent internacional i una llar per als pioners i innovadors que donin forma al món del futur.” May va expressar que vol unes negociacions constructives amb la UE, que surten de la UE, però no d'Europa, i que vol construir una nova societat amb la UE basada en la cooperació en àrees com la cooperació i els afers econòmics. “Continuarem sent un aliat i amic íntim de la UE”, va reiterar. I va assegurar: “Tinc la ferma determinació d'aconseguir un bon acord per totes les persones d'aquest país.”

Per la seva part, Nicola Sturgeon, en un article d'opinió publicat a The Guardian, reitera el segon referèndum d'independència. “Estic d'acord que no és el moment, però Theresa May també va dir que els detalls del Brexit estarien clars d'aquí a 18 mesos o dos anys”, que és quan Escòcia vol fer la nova consulta.

LA FRASE

Aquest és un moment històric del qual ja no ens podem fer enrere
Theresa May
Primera ministrA britànica

L'article 50

1.- Qualsevol estat membre podrà decidir, de conformitat amb les seves normes constitucionals, retirar-se de la Unió.

2.- L'estat membre que decideixi retirar-se notificarà la seva intenció al Consell Europeu. Ateses les orientacions del Consell Europeu, la Unió negociarà i celebrarà amb aquest estat un acord sobre les seves relacions futures amb la Unió. Aquest acord es negociarà amb conformitat amb l'apartat 3 de l'article 218 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. El Consell el celebrarà en nom de la Unió per majoria qualificada, prèvia aprovació del Parlament Europeu.

3.- Els tractats es deixaran d'aplicar a l'estat de què es tracti a partir de la data d'entrada en vigor de l'acord de retirada o, si no, al cap de dos anys de la notificació a què es refereix l'apartat 2, llevat de si el Consell Europeu, d'acord amb l'esmentat estat, decideix per unanimitat prorrogar el termini esmentat.

4.- A l'efecte dels apartats 2 i 3, el membre del Consell Europeu i del Consell que representi l'estat membre que es retiri no participarà ni en les deliberacions ni en les decisions del Consell Europeu o del Consell que l'afectin.

La majoria qualificada es definirà de conformitat amb la lletra b de l'apartat 3 de l'article 238 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

5.- Si l'estat membre que s'ha retirat de la Unió sol·licita novament l'adhesió, la seva sol·licitud s'ha de sotmetre al procediment establert en l'article 49.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia