Política

ERC manté el pacte amb CDC a l'Ajuntament de Manresa

Els republicans posen al davant “la ciutat” en una de les reunions més transcendentals que ha afrontat el partit els darrers anys

El grup manté la confiança en Estefanell, que continuarà com a cap del grup municipal

L'assemblea més transcendental que ha viscut ERC de Manresa els darrers anys va decidir ahir al vespre mantenir el pacte de la formació republicana amb CDC al govern de l'Ajuntament de Manresa des del febrer del 2016. D'aquesta manera, ERC posa punt final a deu dies d'incertesa i a la primera gran crisi que ha viscut la coalició, després que l'alcalde, Valentí Junyent (CDC), decidís retirar totes les competències a la republicana Mireia Estefanell pel cas del polèmic enregistrament al dirigent bagenc del PDeCAT David Bonvehí, que va aparèixer als mitjans en ple dijous sant.

En un comunicat enviat a la mitjanit ERC va ratificar “el compromís amb Manresa i la voluntat de continuar al govern i de treballar per un projecte de ciutat compartit” amb CDC. I hi va afegir: “La pèrdua de confiança manifestada per l'alcalde envers la fins ara primera tinenta d'alcalde, Mireia Estefanell, no pot condicionar la continuïtat del govern.” Tot i això, ERC va assegurar que manté “la confiança política en Mireia Estefanell i per això continuarà com a presidenta del grup municipal”. Estefanell, doncs, no deixarà l'acta de regidora “i continuarà treballant amb els seus companys”, va dir anit Ramon Fontdevila, president d'ERC a Manresa.

Una reunió llarga

La reunió va ser llarga i s'hi van debatre les dues posicions que dins el partit hi ha hagut des que va esclatar l'afer: la d'abandonar el vaixell del govern en una mostra de clar suport a Estefanell –que a hores d'ara encara no s'ha pronunciat en públic– o la de continuar amb la que ha estat primera tinenta d'alcalde, però sense responsabilitats, ja sigui amb ella dins o fora de l'Ajuntament. Aquesta darrera ha estat la posició més majoritària entre uns regidors que, malgrat tot, han prioritzat la feina que estan fent al capdavant d'àrees importants que tenen un impacte directe en el desenvolupament de la ciutat.

ERC va obtenir el 2015 els millors resultats de la història a Manresa, amb set regidors –entre el 1995 i el 2011 sempre n'havia tingut tres i, una vegada, quatre– i no ho ha volgut desaprofitar.

LES FRASES

La pèrdua de confiança de l'alcalde en Mireia Estefanell no pot condicionar la continuïtat
Comunicat ERC Manresa

Un nou cartipàs en joc

Després de la decisió s'obre un nou front: la negociació del nou cartipàs. L'alcalde, Valentí Junyent, ja va dir que si ERC continuava dins el govern seria “generós i flexible” amb el nou repartiment de responsabilitats. A banda de ser la primera tinenta d'alcalde –un càrrec que amb tota probabilitat ara recaurà sobre Marc Aloy–, Estefanell era també regidora de Participació Ciutadana i Dinamització Econòmica i cap d'àrea de Promoció de la Ciutat.

Podrien entrar també en joc, probablement, dues regidories de més pes com són Seguretat Ciutadana i Mobilitat, que ara estan a mans de la independent Olga Sánchez (dins el grup de CDC), que ahir al matí –abans que se sabés la resolució d'ERC– va explicar que les pròximes setmanes plegarà per motius familiars i personals.

Sánchez ja havia anunciat la seva decisió a l'alcalde i a la resta de regidors de govern al principi d'abril, però precisament tot el cas Bonvehí i la crisi oberta en el govern van fer que decidís ajornar el seu comiat “fins que s'aclareixi la situació”. Per aquest motiu, s'entendria que l'equip de govern aprofités les negociacions del nou cartipàs per incloure també les àrees que porta Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.