Política

Política

Sánchez defensa Espanya com a “nació de nacions” en el congrés dels socialistes andalusos

La presidenta de la Junta, Susana Díaz, demana al secretari general del partit que mai li faci triar entre la lleialtat al PSOE i a Andalusia

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest diumenge que parla el “mateix idioma de la igualtat, la fraternitat i la llibertat” que la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, al mateix temps que ha defensat el concepte d’Espanya com a “nació de nacions”, que, segons ha indicat, va ser recollit per la Fundació Alfonso Perales.

Sánchez ha llançat aquests missatges durant la clausura del XIII Congrés Regional del PSOE-A després que Susana Díaz, a la qual s’ha referit com “la meva secretària general” i “la meva presidenta de la Junta d’Andalusia”, li demanés minuts abans que mai li faci triar entre la lleialtat al PSOE i a Andalusia “perquè sóc la presidenta de tots els andalusos”.

Durant la seva intervenció, el líder del PSOE s’ha declarat orgullós del canvi que van liderar des del govern espanyol “dos grans sevillans” com Felipe González i Alfonso Guerra, i ha traslladat a Susana Díaz el seu suport “per guanyar” les properes eleccions autonòmiques i municipals, al mateix temps que s’ha mostrat convençut que “el socialisme andalús ens ajudarà a governar i a guanyar la dreta a tota Espanya”.

Pedro Sánchez ha animat als socialistes andalusos a “sumar per ser imparables” en les eleccions enfront de “la dreta política i mediàtica que vol un PSOE desunit”.

L’assumpte del model territorial ha estat present, com era d’esperar, en la intervenció de Pedro Sánchez. “Com a andalusos, estic convençut que compartiu amb mi la convicció que no defensa Espanya qui no entén a Espanya de diferents maneres, com signem tots a la Declaració de Granada”, ha indicat Sánchez.

Al seu judici, Espanya aconseguirà la seva estabilitat política i democràtica fins que no “aconseguim assentar un model territorial que ara està posat en qüestió pels separatistes i separadors que es retroalimenten com la gana i les ganes de menjar”.

Ha volgut deixar clar que els socialistes defensen la idea d’Espanya que van invocar els pares de la Constitució, com Gregorio Peces Barba, Jordi Solé Tura o Miquel Roca, o socialistes com Felipe González o Carme Chacón, una “idea d’Espanya que va ser recollida per la Fundació Alfonso Perales, que deia que Espanya és una nació de nacions, que reconeix i empara la diversitat territorial de tots els seus pobles, però que també garanteix i assegura la igualtat social i econòmica de tots els ciutadans, visquin on visquin”.

Sánchez ha assenyalat que el pols que s’està vivint avui en aquest país és “entre passat i futur”, és a dir, “entre el centralisme i el separatisme”, i el federalisme que defensen els socialistes i que contribueix a sumar identitats diverses i a multiplicar oportunitats gràcies a l’esforç compartit, la solidaritat i cooperació lleial entre tots. “Aquesta és la nostra proposta i la defensarem perquè és integradora i té la vocació d’unir i no de separar, i evita l’enfrontament d’uns contra unes altres”, ha recalcat.

Lleialtat mútua

Per la seva banda, la secretària general del PSOE-A i presidenta de la Junta, Susana Díaz, ha garantit aquest diumenge a Pedro Sánchez la seva lleialtat personal i la del socialisme andalús, però li ha demanat que mai li faci triar entre la lleialtat al PSOE i a Andalusia “perquè sóc la presidenta de tots els andalusos. “Tindràs la lleialtat de tots els socialistes andalusos i la meva en primer lloc. I sé que aquesta lleialtat també la tindràs amb Andalusia. L’única cosa que et demano com a secretària general i com a presidenta de la Junta és que mai em facis triar entre les dues lleialtats perquè sóc presidenta de tots els andalusos”, ha proclamat Díaz entre l’aplaudiment dels delegats del plenari.

Susana Díaz, que ha agraït a Sánchez la seva assistència al conclave andalús i li ha dit que Andalusia és “la seva casa”, ha fet múltiples referències al 4-D i al 28-F durant el seu discurs, mentre ha advertit que Espanya té per davant “grans desafiaments” i també Andalusia, doncs “ens trobem davant els qui mai van entendre el que va ser el 4-D i el 28-F, que abans eren els qui volen aprofitar l’oportunitat per recentralizar i retallar el nostre autogovern”.

I també ha criticat a els qui “han encunyat aquesta asimetria que es tradueix en desigualtat per qüestionar el que amb dignitat i amb lluita, i en el marc de la Constitució, un poble sencer va dir el 28-F, per això som legítims hereus del 4-D i del 28-F”.

La secretària general del PSOE-A, que ha esmentat en més de mitja dotzena d’ocasions a Pedro Sánchez, ha dit sentir-se andalusa i espanyola, que són sentiments que no poden imposar-se, així com ha explicat que “som espanyols no perquè compartim llengua, religió o cultura, ho som perquè compartim ciutadania, que és el que ens fa homes i dones lliures, en una democràcia la fortalesa de la qual és el dret a viure en llibertat, aquesta és la nostra fortalesa”.

“Quan algú pretén que les singularitats i la diversitat s’imposi a un altre que pensa d’una altra manera, això danya la convivència, si ho vol utilitzar perquè hi hagi desigualtat, fa un dany enorme a la democràcia”, ha agregat abans d’afirmar que defensarà la bandera dels socialistes, “la de la igualtat, el nostre major llegat i herència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’exèrcit d’Israel encercla amb tancs l’est de Rafah

barcelona
Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona
Unió Europea

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona