Política

Atemptat al Sinaí amb 270 morts

Els atacants van posar explosius i van metrallar els fidels en sortir de la mesquita

Hi va haver també 109 ferits

El president d’Egipte va prometre que respondria a l’acte “amb una força brutal”

Diverses explosions seguides de diverses ràfegues de metralladora van causar ahir la mort de 270 persones en una atemptat terrorista contra una mesquita sufí –una branca de l’islamisme– al nord de la península egípcia del Sinaí, segons va informar l’agència oficial de notícies egípcia, MENA.

Els atacants van col·locar artefactes explosius de fabricació casolana al voltant de la mesquita Al-Rawda, situada al districte de Bear a-Abd, a l’extraradi de la ciutat d’Al-Arish, i els van fer detonar a la sortida dels fidels del rés del divendres, el dia sagrat per als musulmans.

Després de les explosions, els terroristes van disparar a les persones que intentaven escapar de la mesquita, en un atac considerat com un dels més mortífers en la història recent d’Egipte, segons les fonts. El succés va causar, a més, 109 ferits. Les ambulàncies –que també van ser atacades– van acudir ràpidament al lloc dels fets, mentre que les forces de seguretat egípcies perseguien els atacants.

El president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, es va reunir immediatament amb el Consell de Defensa Nacional per aquest succés a la mateixa mesquita d’Al-Rawda, segons una font de la seguretat egípcia. La presidència del país va declarar tres dies de dol nacional per les víctimes de l’atac a la mesquita sufí, que al vespre d’ahir no havia estat reivindicat per cap grup extremista. A la província del nord del Sinaí hi opera la branca egípcia del grup gihadista Estat Islàmic (EI), anomenada Wilayat Sina, que s’ha atribuït la majoria dels atemptats ocorreguts en els últims anys al país.

Venjança!

Després de la reunió del Consell de Defensa, Al-Sisi es va mostrar contundent i va prometre que l’exèrcit i la policia “es venjaran” per les víctimes del pitjor atac terrorista perpetrat en la història recent d’Egipte. Les forces armades i la policia “es venjaran pels nostres fills, per recuperar l’estabilitat, i respondrem a aquest acte amb una força brutal”, va assegurar el mandatari, en una al·locució transmesa per la televisió oficial.

“Egipte afronta el terrorisme sol, en nom de la regió i de tot el món”, va afirmar en àrab clàssic el mandatari egipci, que va afegir que “aquest és un intent per frenar els esforços contra la lluita antiterrorista”. A més, va pronunciar una frase en dialecte egipci: “Veurem a qui ajuda déu, perquè déu ajuda la gent bona i no la gent malvada”, i va argumentar que, malgrat aquest atac, continuaran “resistint”.

Segons la televisió oficial egípcia, Al-Sisi va ordenar el pagament de 200.000 lliures egípcies (uns 9.500 euros) a les famílies de les víctimes mortals, i 50.000 lliures (uns 2.370 euros) aniran destinades a les famílies dels ferits.

Record de l’abril passat

Des del desembre passat, Egipte ha viscut una sèrie d’atemptats contra els cristians coptes, i el país es troba en estat d’emergència des de l’abril d’aquest any pels atemptats contra dues esglésies coptes al delta del Nil. En aquella ocasió hi va haver 44 morts i més de cent ferits a l’església de Sant Marc d’Alexandria, coincidint amb la celebració del diumenge de Rams, inici de la Setmana Santa.

Reaccions

Les reaccions contra l’atemptat van ser nombroses i unànimes. El president dels Estats Units, Donald Trump, va qualificar l’atemptat de “covard” i “horrible”, contra “innocents i indefensos fidels” a la mesquita. “El món no pot tolerar el terrorisme, hem de derrotar-los militarment i desacreditar la ideologia extremista que constitueix la base de la seva existència”, va afirmar en una piulada.

El president palestí, Mahmud Abbas, va condemnar l’atemptat “amb fermesa” i va expressar un desig: “Estem segurs que aquests crims no minaran la voluntat d’Egipte en la seva guerra contra el terrorisme”, va afirmar en un comunicat.

Per la seva banda, el govern sirià va fer esment de la importància d’unir esforços contra el terrorisme “que ataca el present i el futur de la nació àrab”, segons el seu Ministeri d’Afers Estrangers.

La Unió Europea també es va afegir a les condemnes. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va afirmar en un comunicat: “Condemno amb els termes més rotunds aquest acte covard i bàrbar dirigit deliberadament contra persones pacífiques i innocents al seu lloc de rés.” I va lloar la feina dels serveis d’emergència i dels de seguretat sobre el terreny.

Egipte afronta el terrorisme sol, en nom de la regió i de tot el món
Abdel Fattah al-Sissi
president d’egipte
El món no pot tolerar el terrorisme, hem de derrotar-los militarment...
Donald Trump
president dels EUA
Condemno amb els termes més rotunds aquest acte covard i bàrbar
Jean-Claude Juncker
president de la Comissió europea


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia