Política

Inici del judici dels ERO amb el focus en Chaves i Griñán

Arrenca la part més mediàtica del cas amb els dos expresidents socialistes andalusos al banc dels acusats

Les primeres declaracions davant l’Audiència de Sevilla no es faran fins al gener

Cop dur per al PSOE ahir a l’Audiència de Sevilla, amb la imatge que el partit volia evitar de totes les maneres: la de Manuel Chaves i José Antonio Griñán asseguts al banc juntament amb sis exconsellers i catorze alts càrrecs de la Junta d’Andalusia acusats de malversació, prevaricació i associació il·lícita, set anys després que la magistrada Mercedes Alaya iniciés les investigacions sobre la presumpta concessió irregular dels ERO a Andalusia.

Chaves i Griñán estan acusats de posar en marxa un procediment inadequat per concedir ajuts públics a empreses en crisi per un import de fins a 855 milions d’euros entre el 2001 i el 2010 que, segons la fiscalia, permetia l’opacitat. L’objectiu de fons era calmar els treballadors d’aquestes empreses amb poca possibilitat de recol·locació per mantenir la pau social, però alhora tenir contenta la base electoral socialista, que li va permetre tenir amples majories a la Junta. De ben poc li serveix ara, al PSOE, remarcar que a Chaves i Griñán no se’ls jutja per enriquir-se a compte de l’erari. La foto al banc dels acusats dels dos expresidents castiga la formació de Pedro Sánchez per més que cap dels dos ja no ocupi cap alt càrrec en el partit i que estiguin allunyats de la vida política des que van renunciar als seus escons al Congrés.

L’expectació per l’arribada dels acusats a l’Audiència era màxima ahir al matí entre els mitjans de comunicació, però no hi va haver ni protestes ni curiosos potser perquè a Sevilla hi feia 5 graus. Ni l’un ni l’altre van fer declaracions. Un cop a dins de la sala, començava amb quaranta minuts de retard el procediment previ de la part política del cas. Es preveu que aquest s’allargui tres dies, però les declaracions dels acusats no es faran fins a principi de gener. La fiscalia demana de sis a vuit anys de presó i trenta d’inhabilitació per a quinze dels acusats, entre els quals hi ha Griñán, per prevaricació i malversació de fons públics; i deu anys d’inhabilitació per als altres acusats, entre els quals figura Chaves, pel delicte de prevaricació. A més, tots els càrrecs processats, entre els quals hi ha també Gaspar Zarrías, home fort del PSOE a Jaén, i l’exministra Magdalena Álvarez, hauran de tornar a Hisenda els 855 milions d’euros si són condemnats.

El d’ahir, doncs, era el dia de la foto, amb Chaves i Griñán a primera fila i poca cosa més enllà de l’expectació pel cas. La sessió va acabar a les dues de la tarda, sense que les parts poguessin començar a exposar les qüestions prèvies, ja que el temps es va consumir amb la lectura dels escrits de l’acusació, de 44 folis. El tribunal, presidit per José Antonio de la Calle, va fer un recés de quinze minuts a quarts d’una, quan es va debatre si l’acusació del Partit Popular d’Andalusia renunciaria a la lectura dels 107 folis de la seva acusació. Finalment, els lletrats del PP, Luis García Navarro i Lourdes Fuster, van optar perquè es llegís l’escrit, però prescindint de 58 pàgines de la documentació. Manos Limpias sí que va renunciar a llegir la seva acusació perquè, en essència, coincideix amb la de la fiscalia.

“Trama delictiva”

La sessió es va acabar amb aquesta fase i es reprendrà avui amb la d’alguns escrits de les defenses, l’argument principal de les quals és que tot es va fer amb una cobertura legal tot i que hi va haver errors puntuals, com ara que hi va haver ajuts concedits per amistat o afinitat política. Ara bé, la defensa considera absurda la tesi que els alts càrrecs van orquestrar “una trama delictiva”.

Alguns dels advocats de la defensa procuraran demanar l’anul·lació del judici en qüestionar el dret a un jutge natural, ja que després de la primera instructora, Mercedes Alaya, la investigació la va continuar el seu substitut i el cas no va entrar en el repartiment habitual dels jutjats.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernández, va dir ahir que confia que el cas acabi amb una sentència “adequada” i el president de Cs, Albert Rivera, es va felicitar que el cas estigui en l’àmbit judicial i no “als escons”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona