Política

Seül fa un gest de distensió i proposa a Corea del Nord una reunió d’alt nivell

La trobada facilitaria la seva participació en els Jocs d’hivern

Seria la primera en més de dos anys entre els dos països, si bé Pyongyang encara l’ha d’acceptar

El govern de Corea del Sud va proposar ahir al règim nord-coreà la celebració d’una reunió d’alt nivell el dia 9 de gener per facilitar la participació de Corea del Nord en els Jocs Olímpics d’hivern de Pyeongchang d’aquest 2018, cosa que suposaria un important gest de distensió.

La trobada, que encara ha de ser acceptada per Pyongyang, seria la primera d’aquesta mena en més de dos anys entre aquests dos països veïns, i arribaria en un moment d’especial tensió a la península coreana per l’intens desenvolupament armamentista de Pyongyang.

Seül va proposar que les delegacions de les dues Corees es trobin dimarts que ve al llogaret de treva de Panmunjom, dins la zona desmilitaritzada fronterera, lloc habitual d’aquest tipus de trobades.

Aquest gest arriba després que el líder nord-coreà, Kim Jong-un, assegurés la vigília, en el seu discurs de Cap d’Any, que està obert al diàleg amb Corea del Sud perquè el seu país enviï una delegació a la cita olímpica que tindrà lloc en territori sud-coreà entre els dies 9 i 25 de febrer.

El president sud-coreà, Moon Jae-in, va voler recollir ahir el guant llançat per Kim i va demanar al seu gabinet que actués de manera imminent “per restaurar ràpidament el diàleg entre Corea del Nord i Corea del Sud”, i perquè es fes realitat la participació d’una delegació de Corea del Nord en els Jocs de Pyeongchang.

Paraules conciliadores

Poques hores més tard, el ministre sud-coreà d’Unificació, Cho Myoung-gyon, va presentar la proposta de la trobada i va dir que Seül “té la voluntat de dialogar amb Corea del Nord, sigui quin sigui el moment, el lloc i el format”, i que espera que els dos països seguin a parlar “de manera franca” dels Jocs Olímpics d’hivern, però també de les relacions intercoreanes.

Tot i que ara Pyongyang ha d’acceptar la proposta i les dues Corees han de negociar una agenda per a la trobada, així com la composició de les delegacions, les paraules sorprenentment conciliadores de Kim Jong-un en el seu discurs de Cap d’Any han començat a fer efecte.

“Quan es tracta de les relacions nord-sud, hem de reduir les tensions militars a la península coreana per crear un entorn pacífic”, va dir en la seva intervenció televisada el líder nord-coreà, que va instar Seül a allunyar-se dels Estats Units i de les seves polítiques, atès que “amenacen la pau i la seguretat”.

En una clara aposta per la diplomàcia de l’esport, Kim va reconèixer que el seu país està disposat a enviar una delegació als Jocs Olímpics d’hivern de Pyeongchang, un anunci que va representar el primer comentari oficial del règim sobre la seva intenció d’acudir a la cita esportiva. Els Jocs d’hivern “seran una gran ocasió per al país [Corea del Sud]. Esperem sincerament que siguin un èxit”, va dir Kim.

Tant la Xina com els Estats Units van celebrar ahir mateix aquesta proposta d’acostament.

LA FRASE

Hi ha la voluntat de dialogar amb Corea del Nord, sigui quin sigui el moment, el lloc i el format
Cho Myoung-gyon
Ministre sud-coreà d’Unificació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hizbulá ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona