Política

Eleccions 21-D

Domènech demana a Torrent que no permeti una “investidura inviable” de Puigdemont

El líder dels comuns recorda al nou president el Parlament el seu “compromís directe de fer cas dels lletrats”

Anuncia que votarà en contra a qualsevol candidat de Junts per Catalunya

El líder de Catalunya en Comú-Podem (CatECP) ha demanat al nou president del Parlament, Roger Torrent, que no permeti una investidura de Carles Puigdemont a distància, de manera telemàtica o per delegació. A més, ha traslladat el rebuig del seu grup a investir qualsevol candidat de Junts per Catalunya (JxCat).

Durant la reunió que han mantingut tots dos, en el marc de la ronda de contactes de Torrent amb els grups, Domènech ha admès que la “responsabilitat de presentar un candidat a la presidència de la Generalitat recau en el bloc que va guanyar les eleccions i va manifestar que volia governar conjuntament”, en referència als independentistes. És per això que dona per fet que, de moment, “l’únic candidat sembla ser Puigdemont”.

No obstant això, opinat que aquesta “no és una proposta viable d’investidura” d’acord amb l’informe dels lletrats de la cambra, que sostenen que la investidura “no es podria donar ni telemàticament ni per delegació, i que requeria presència”.

Més enllà de la qüestió reglamentària, Domènech ha argumentat que la investidura de Puigdemont és “inviable” perquè “la Generalitat de Catalunya està a Catalunya, no fora, i la conformació de les institucions i del nou govern s’ha de fer des de Catalunya i no des de Brussel·les”.

En la roda de premsa posterior a la reunió amb Torrent, Domènech ha considerat que “la primera responsabilitat dels que van guanyar les eleccions és no fer propostes que bloquegin encara més com a país, sinó propostes que permetin mirar cap a endavant”. Segons el líder de CatECP, aquest és el criteri semblant que ha traslladat al president del Parlament i el que espera que prevalgui en les properes setmanes.

De la mateixa manera, davant la sol·licitud de la delegació del vot tant per als diputats presos com per als que estan a Brussel·les, Domènech ha recordat que a la sessió constitutiva els partits independentistes només van fer la petició per als que estan a presó preventiva i no per als que són fora de Catalunya. I és per això que creu que reclamar-ho per als de Bèlgica no seria el més convenient. “Estem vivint una situació anòmala. Tenim diputats a presó preventiva injustificada i altres que estan a Bèlgica. Però entenem que els diputats de Bèlgica haurien de solucionar la situació, no fer delegació del vot. Segons ell, aquesta situació s’anirà reproduint” i, per aquest motiu, considera que “no es pot canviar de criteri i les regles cada dos dies”.

Domènech ha explicat que a la reunió amb Torrent li ha traslladat que confia que no “permeti una cosa que el reglament converteixi en inviable” de cara a la sessió d’investidura. A més, ha recordat al president que a ERC “hi havia el seu compromís directe que faria cas als lletrats i als seus informes, que són clars”. Domènech no ha volgut revelar que li ha contestat sobre aquest punt el nou president de la cambra catalana.

Durant la reunió, el líder de Catalunya en Comú-Podem ha traslladat al president del Parlament que el seu grup votarà no a Puigdemont, a qualsevol altre candidat de Junts per Catalunya o a una candidatura d’ERC dins d’una majoria governamental on també hi sigui l’antiga Convergència, que acaba de ser condemnada per un “saqueig sistemàtic” al Palau de la Música.

Lucía Martín i Josep Vendrell seran els nous portaveus d’En Comú Podem al Congrés

La diputada Lucía Martín i el diputat Josep Vendrell seran els nous portaveus d’En Comú Podem al Congrés de Diputats després que Xavier Domènech ja hagi renunciat a la seva acta per ocupar un escó al Parlament de Catalunya.

Amb aquest relleu, el grup parlamentari vol reforçar la coralitat de veus i perfils i apostar per una dona al capdavant. Lucía Martín passarà a ser la portaveu, el que implicarà també portar a primera línia la defensa del dret a l’habitatge, i Josep Vendrell continuarà de portaveu adjunt, reclamant una llei per lluitar contra el canvi climàtic i una revolució energètica que deixi enrere la impunitat de les elèctriques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona
Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona