Política

Suport als presos polítics

Sense defallir

Milers de persones surten al carrer de les principals ciutats catalanes per reclamar la llibertat dels presos polítics

Les places i els carrers d’arreu del país es van il·luminar amb els llums dels telèfons mòbils en record dels quatre empresonats

Els promotors fan una crida a mantenir la protesta i a continuar manifestant-se

Milers de persones van tornar a sortir ahir al vespre a les principals ciutats de Catalunya per reclamar la llibertat dels presos polítics. Sense defallir i amb la mateixa contundència que el primer dia, van denunciar que fa 123 dies, o el que és el mateix, quatre mesos, que els dos Jordis es troben privats de llibertat i lluny dels seus. No són els únics, perquè també s’hi troben el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d’Interior, Joaquim Forn, fa 106 dies. Els llums dels telèfons mòbils van ser els protagonistes arreu amb la voluntat d’enviar-los un raig d’esperança, però també el missatge que a cada racó del país ningú no els ha oblidat i es considera que l’empresonament és “una injustícia”. A Mataró, es van reunir un miler de persones davant l’ajuntament, on es van col·locar unes reixes, com si d’una presó es tractés, darrere les quals es van aplegar una part dels concentrats. Un acte que també va servir per reivindicar l’escola catalana i carregar contra els atacs constants que s’hi estan cometent. “Fa mesos que l’unionisme ha desfermat una campanya de descrèdit i no ho permetrem”, va afirmar Rosa Montero, del Col·lectiu de Docents de Mataró.

A Vic, la protesta va mobilitzar mig miler de persones en un acte que va començar amb unes paraules de l’alcaldessa de la ciutat, Anna Erra. “Sabem que estan forts, però la duresa que han de passar no l’oblidarem mai”, va dir en referència a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Com en altres llocs, es va recordar la importància de continuar manifestant-se perquè “la repressió de l’Estat continua sent duríssima”. En aquest sentit, l’alcaldessa va posar com a exemples el darrer atac a la llengua i que dilluns que ve dues vigatanes (Marta Rovira i Marta Pascal) hauran d’anar a declarar. A Lleida, més d’un miler de persones van cridar per la llibertat dels Jordis i els assistents van formar el mot llibertat a la plaça de la Paeria, que es va il·luminar amb els telèfons mòbils, mentre es cridaven consignes a favor de l’alliberament dels quatre empresonats.

En la concentració que es va fer a Girona, els manifestants, cap a 1.200, segons la policia municipal, es van posar al voltant del pont de pedra i de la plataforma de la plaça Catalunya amb els llums dels mòbils encesos, mentre a la llera del riu Onyar s’encenien fanals que també van formar el mot llibertat. A la ciutat de Tarragona, la crida va aplegar més d’un miler de persones. “Tenim una necessitat moral de ser aquí; sembla que s’estigui normalitzant la situació i no és així”, va dir Carles Xavier Gómez, coordinador de l’ANC a Tarragona. La mobilització també buscava una altra finalitat. “Fem una crida als polítics perquè arribin a un consens per formar govern a la Generalitat”, va afegir-hi Gómez, que també va reconèixer viure “amb un enuig molt gran i amb sorpresa” el fet que encara no s’hagi arribat a aquest acord.

Resposta massiva
La crida de les entitats sobiranistes a inundar els carrers per demanar la llibertat dels presos polítics es va estendre massivament arreu del territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.