Política

Setge al procés sobiranista

Vox demana a Llarena que citi Rajoy i Rubalcaba per les suposades negociacions d’un referèndum pactat

L’acusació popular exercida pel partit ultradretà vol que indiquin el noms de les persones que haurien participat en les converses

Artur Mas va declarar al jutge que entre 2014 i 2015 va mantenir contactes discrets amb el govern i el PSOE per acordar una consulta

Vox ha demanat aquest dimecres al jutge del Tribunal Suprem (TS) espanyol Pablo Llarena que citi el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i l’exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba en relació amb unes suposades negociacions d’un referèndum pactat.

L’acusació popular que exerceix el partit ultradretà en la causa contra diversos dirigents independentistes pel referèndum de l’1-O i la declaració d’independència del 27 d’octubre vol que el magistrat citi Rajoy i Pérez Rubalcaba en persona o per escrit perquè li comuniquin els noms de les persones que van participar a les negociacions sobre una consulta acordada que l’expresident de la Generalitat Artur Mas va relatar davant el jutge.

Segons Vox, les manifestacions de Mas sobre aquestes negociacions demostren l’existència d’un “comitè secret, discret” per “estudiar un referèndum pactat per a la secessió”. Per aquest motiu, i “tenint en compte que no ens trobem davant fets aïllats sinó un procés secessionista que va començar el 2014 amb un primer referèndum”, l’acusació popular considera que “està perfectament acreditat que existeix una connexió i un procés delictiu”.El partit ultradretà vol que Rajoy i Rubalcaba “confirmin” davant Llarena que “l’objecte de negociació era un possible referèndum d’autodeterminació de Catalunya”.

Vox actua en aquesta direcció després que Artur Mas declarés aquest dimarts davant de Llarena que entre 2014 i 2015, i durant 18 mesos, va mantenir una negociació amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i l’aleshores líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per fer possible un referèndum pactat. Aquests contactes discrets no van fructificar. En aquestes converses hi hauria intervingut l’expresident del Parlament, Joan Rigol, i –segons es va publicar al seu dia– Pedro Arriola i José Enrique Serrano en nom del govern espanyol i el PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona