Política

El món ens mira de nou

Els webs dels mitjans internacionals subratllen que “Espanya envia cinc polítics catalans a la presó”

Jordi Turull encapçala les notícies, que també destaquen l’exili de Marta Rovira

En la portada de l’edició digital de BBC News , Catalunya ocupava un dels titulars destacats ahir a dos quarts de nou del vespre. Catalunya retornava a l’agenda mediàtica internacional. Amb el titular Crisi a Catalunya: cinc líders separatistes, a la presó, el mitjà públic britànic posava èmfasi en els càrrecs de rebel·lió, en el risc de fuga de tots cinc segons el jutge i en la seva implicació en el procés d’independència. La notícia de la BBC, que no signava cap corresponsal, s’il·lustrava amb una fotografia de l’agència Reuters d’un emocionat Jordi Turull, i se’n destacava la condició de candidat a la presidència de Catalunya. La notícia recollia en les últimes frases que hi ha 25 “separatistes” amb càrrecs diversos com ara “sedició”.

Dijous al vespre, la BBC, a través del seu canal en escocès, BBC Alba, va estrenar un documental en què Carme Forcadell defensava la solució escocesa per a Catalunya . El documental posava l’accent també en la “internacionalització del cas català”, recordava que hi havia líders catalans a l’exili i posava com a exemples el president Carles Puigdemont i la professora Clara Ponsatí a la Universitat de Saint Andrews. S’hi incloïen entrevistes a Artur Mas, que defensava la via escocesa, i al delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que recalcava que la situació al Regne Unit no és comparable amb la d’Espanya. BBC Escòcia el repetirà avui a dos quarts de sis de la tarda. El diari britànic The Guardian –que té un apartat específic dedicat a Catalunya– recollia l’última hora amb una notícia del corresponsal Sam Jones a Madrid en què subratllava que “la justícia espanyola ha enviat a la presó el presidenciable de Catalunya, Jordi Turull”, i alhora insistia en els tretze líders catalans –Puigdemont inclòs– acusats de rebel·lió per l’1 d’octubre i la declaració d’independència.

La crònica judicial centrava bona part del relat de la majoria dels mitjans, al vespre; en les edicions digitals de primera hora del matí, es feien ressò de l’exili de la secretària general d’ERC, Marta Rovira. El francès L’Indépendant indicava que, “preocupada per la justícia, la independentista Marta Rovira anuncia el seu exili”.

Les edicions digitals de la premsa nord-americana es fixaven en Catalunya amb un titular contundent i explícit: Espanya envia cinc polítics catalans a la presó. Diaris com ara The New York Times i The Washington Post, en els seus webs, destacaven Catalunya en aquests termes, amb informacions signades per l’agència Associated Press.

Per la seva banda, el diari d’esquerres francès Libération apostava per l’anàlisi, amb el títol Catalunya, enmig d’un embolic polític i judicial. Signat pel corresponsal a Madrid, François Musseau, la foto principal era per a Marta Rovira al Parlament, i se’n destacava que ha fugit “d’Espanya”. El text remarca que sis polítics són a l’estranger. La cadena RT, en el seu web, apostava per una imatge poètica –una bandera catalana amb el text “Tinc un somni”– per fer un perfil sobre els “rebels de Catalunya: a la presó, a l’exili o perseguits per la independència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.