Política

El partit de Macron aprova amb nocturnitat la restrictiva llei migratòria

El debat del polèmic text reflecteix les primeres esquerdes dins la majoria presidencial

S’endureixen les condicions de detenció dels estrangers

Els diputats del partit d’Emmanuel Macron van aprovar abans-d’ahir a la nit la nova llei migratòria, un dels textos més controvertits del primer any de mandat del jove president francès. Aprovada amb nocturnitat, al voltant de les onze, en un fet poc habitual a l’Assemblée Nationale, aquesta legislació facilitarà les expulsions dels refugiats als quals s’hagi denegat l’asil i ampliarà de 45 a 90 dies el període màxim d’empresonament d’un estranger en un centre de retenció administrativa (l’equivalent d’un CIE a França).

Com a contrapartida, reduirà fins a sis mesos, en lloc dels tretze actuals, el temps en què es tarda a avaluar una sol·licitud d’asil. El text s’allunya de les promeses humanitàries de Macron. Així ho reflecteixen les tensions viscudes durant el debat parlamentari en el si de La República en Marxa (LREM), el partit del dirigent centrista.

Formada per diputats de centredreta, centreesquerra i nouvinguts a la política, la majoria presidencial havia votat fins ara tots els textos com un bloc homogeni. Malgrat haver rebut el suport d’una majoria sòlida –228 vots a favor, 139 en contra i 24 abstencions–, la votació de la llei migratòria va oficialitzar les primeres diferències internes en LREM. Nou diputats del partit de Macron van abstenir-se i un d’ells va votar-hi en contra: Jean-Michel Clément, un antic diputat socialista que va abandonar el grup macronista després de no haver respectat la consigna de vot. De fet, la nocturnitat amb què va ser aprovat el text va matisar les tensions internes. Dels 312 diputats de LREM, 99 van absentar-se de l’hemicicle durant la votació. “Si abstenir-se és un pecat venial, votar en contra seria un pecat mortal que comportaria l’exclusió”, va advertir Richard Ferrand, el president del grup parlamentari de LREM.

Després d’una setmana d’intensos debats sobre unes 1.000 esmenes, el text aprovat diumenge és gairebé idèntic al projecte de llei presentat pel govern al febrer. Ferrand ha estat l’encarregat d’executar amb mà de ferro la manera com Macron vol gestionar la seva majoria parlamentària. Una de les seves obsessions és evitar l’aparició d’una oposició interna com la socialista, el grup d’uns 40 diputats del PS que es van oposar amb regularitat a les mesures més controvertides del govern Hollande.

LA FRASE

Si abstenir-se és un pecat venial, votar-hi en contra seria un pecat mortal que comporta l’exclusió
Richard Ferrand
president del grup parlamentari de La República en Marxa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona