Política

El TC desbloqueja recursos aturats per l’aplicació del 155

El govern podrà presentar al·legacions a les tretze impugnacions presentades contra diverses lleis catalanes

El Tribunal Constitucional (TC) va obrir ahir un termini de quinze dies perquè el govern pugui presentar al·legacions als tretze recursos d’inconstitucionalitat pendents de tramitació presentats per l’executiu espanyol contra lleis catalanes, que estaven suspesos per l’aplicació de l’article 155. La decisió és una conseqüència de la formació de govern a Catalunya, ja que amb l’aixecament del 155 l’executiu estatal deixarà d’exercir com a representant de la Generalitat davant del Constitucional.

Fins ara, l’Estat havia d’argumentar davant l’alt tribunal en nom de la Generalitat, la qual cosa resultava paradoxal atès que, en la majoria dels casos –11–, els recursos s’havien presentat en contra de decisions preses per l’executiu de Rajoy. Ara, davant del nou escenari, els magistrats consideren que s’ha perdut la vigència del decret pel qual es designaven òrgans i autoritats encarregats d’executar les mesures dirigides a la Generalitat, a l’empara del 155. Així, el ple del TC va decidir per unanimitat dictar diverses providències en què s’acorda traslladar a la Generalitat la possibilitat de personar-se i formular les al·legacions que consideri convenients.

Entre els recursos desbloquejats destaca el presentat pel Parlament contra l’aprovació de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, que el TC va admetre a tràmit i va paralitzar al mateix temps, ja que la Generalitat és part en el procediment i ha de fer al·legacions però, alhora, el govern estatal ocupava el seu lloc. La paralització afectava també els onze recursos presentats pel govern de Mariano Rajoy contra la llei d’habitatge, la universalització de la sanitat al Servei Català de Salut, la regulació de l’ús de cànnabis, o la llei del canvi climàtic, entre d’altres. Justament, ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, afirmava que el govern desenvoluparà la llei del canvi climàtic, restaurada ara en la seva totalitat amb l’excepció d’un article que prohibia el fracking.

L’empara de Sànchez no és urgent

El TC va desestimar ahir el recurs de súplica interposat per Jordi Sànchez, que sol·licitava que es considerés d’excepcional urgència la seva demanda d’empara. Sànchez va acudir al TC arran de la decisió del jutge del Suprem Pablo Llarena de no permetre-li acudir al ple del Parlament en què havia de presentar la seva candidatura a president. El TC argumenta que quan va admetre a tràmit el recurs d’empara no va apreciar la urgència i que, aleshores, Sànchez ja no era candidat a la investidura, al qual s’hi suma la designació de Joaquim Torra com a nou president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona