Política

Artadi admet errors i insta a refer l’estratègia unitària

Demana repensar el camí cap a la independència i comparteix la diagnosi de Ponsatí

Prioritza un pla inversor als municipis, un de xoc contra la violència masclista i fer inventari dels danys del 155

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, comparteix la diagnosi que va fer l’exconsellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, sobre els errors de l’estratègia independentista que van portar al carreró sense sortida i demana a partits i entitats sobiranistes repensar el camí.

Ho feia en la primera compareixença parlamentària a la comissió d’Afers Institucionals, on va admetre el que ja sap tothom: “És cert que la feina no està acabada, tot no es va fer bé.” Artadi assumeix la responsabilitat del govern per no haver assolit la independència tot i defensar que no n’és l’únic responsable i afirmar que avui s’està més a prop de l’objectiu que no s’estava abans. Artadi demana al moviment independentista que no abandoni la unitat i que acordi l’estratègia futura.

És la resposta que donava la consellera de la Presidència a la intervenció del diputat de la CUP, Carles Riera, que li retreia novament un pla de govern autonomista. En certa manera, també responia als representants del PSC, Ferran Pedret, i de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, que van acusar el govern de “desorientació estratègica” i de no aclarir “de què va” la legislatura.

Els representants de Ciutadans i el PP van atacar junts i amb cops baixos. Per desprestigiar Artadi i Aragonès com a noms forts del nou govern tant Carlos Carrizosa com Xavier García Albiol van recordar que el secretari d’estat encarregat d’intervenir la Generalitat, Bermúdez de Castro, havia aplaudit Artadi i Aragonès per haver col·laborat tant i tan bé amb el 155. Artadi es va defensar argumentant que mai va parlar amb ell ni el va conèixer mentre va ser directora general sota el 155. Només després de ser escollida diputada el 21-D, s’hi va reunir, va admetre.

En resposta als retrets de Pedret i Domènech de no assistir a comissions bilaterals amb l’Estat o a organismes com el Consell de Política Fiscal, Artadi va preguntar-los quin sentit té quan la majoria està en mans del govern espanyol i Pedro Sánchez ja ha dit que el finançament no es resoldrà aquest mandat: “És una patata calenta que ningú vol resoldre a l’Estat.”

Artadi va prioritzar, entre d’altres, el Consell de Governs Locals perquè dictamini sobre lleis futures com ara la del finançament dels ajuntaments i el model d’inversió per als fons europeus i fons locals. També un pacte nacional contra la violència masclista per millorar la coordinació i el finançament, a més d’un pla per introduir la perspectiva de gènere en la formació en l’administració pública. A més del comissionat per l’autogovern, que ha d’inventariar els efectes del 155



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia