Política

El Govern rebutja tractar els incidents pels llaços grocs a la Junta de Seguretat perquè és competència dels Mossos

Torra i Buch insisteixen a Grande-Marlaska que depuri responsabilitats a la Guàrdia Civil i la policia espanyola pels agents implicats

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha rebutjat aquest dilluns que la Junta de Seguretat de Catalunya tracti, en l’ordre del dia de la reunió dels pròxims dies, els incidents per la col·locació o retirada de llaços grocs a la via pública. Buch recorda que la seguretat ciutadana i l’ordre públic són “competència exclusiva” dels Mossos d’Esquadra i, per tant, no s’ha de tractar en un òrgan de coordinació entre la Generalitat i el govern espanyol, com havia proposat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una carta al president Quim Torra fa uns dies.

Buch també insisteix al ministre que es depurin possibles responsabilitats dels agents policials espanyols implicats en alguns d’aquests incidents. Buch ho ha afirmat en una carta enviada aquest mateix dilluns a Grande-Marlaska, a la qual ha tingut accés l’ACN, i en la qual també parla en nom del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha de presidir la reunió.

En la missiva, de tres pàgines, Buch concreta tres punts de l’ordre del dia i fora d’aquests respon a Grande-Marlaska que cal mantenir un “respecte recíproc” a les competències de cada govern. Per això, valora “positivament” i agraeix al ministre l’interès per la qüestió, però diu que l’ordre públic i la seguretat ciutadana són competència de la Generalitat, així com la funció d’autoritat governativa d’acord amb la normativa vigent. “I és en aquest àmbit en què se subscriu la utilització de l’espai públic i la persecució dels fets de violència vinculada a la llibertat d’expressió que es puguin produir en aquest espai públic”, assegura.

No obstant això, Buch insisteix en la demanda feta per Torra en la carta a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i al mateix ministre, sobre “la possibilitat d’eventuals responsabilitats de membres de les forces i cossos de seguretat de l’estat que s’han vist presumptament involucrats en situacions de conflicte amb ciutadans i representants públics de Catalunya relacionades amb la llibertat d’expressió”. Això es va traslladar al ministre, segons Buch, pels seus possibles “efectes en el règim disciplinari intern” d’aquests cossos, “en considerar que aquest és un àmbit de la seva competència exclusiva”.

En la carta del 22 d’agost, adreçada a la delegada del govern espanyol, Torra es mostrava preocupat per “l’escalada de violència” protagonitzada per “grups armats i organitzats” i esmentava la presència d’un guàrdia civil en un grup identificat a la Ribera d’Ebre amb instruments tallants per retirar llaços grocs, l’agressió d’un policia espanyol a un fotoperiodista o els insults d’un altre policia espanyol a dos diputats de JxCat.

La data i hora de la reunió de la Junta de Seguretat s’haurà de concretar aviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona