Política

“Com és possible que la fiscalia no investigui l’1-O?”

El president defensa la feina dels agents que identifiquen persones que treuen llaços grocs

El cap de l’executiu es reuneix amb Puigdemont a Waterloo a les portes d’una tardor “molt important”

Des de Bèlgica, el president català, Quim Torra, recrimina a la fiscalia espanyola que investigui l’actuació dels Mossos que identifiquen persones que retiren llaços grocs i no indagui, en canvi, els fets de l’1 d’octubre. “Com és possible que la fiscalia no investigui els fets de la violència de l’1-O? Ni els assistents al Valle de los Caídos que proclamaven i cantaven crits feixistes i franquistes?”, es preguntava ahir Torra després de reunir-se amb el president Carles Puigdemont a Waterloo.

Així, el cap de l’executiu català va defensar fermament l’actuació dels agents dels Mossos que segons ell estaven “senzillament fent la seva feina com a professionals” i com hauria fet qualsevol policia del món davant “d’un grup d’encaputxats amb armes blanques que actua a la nit”. A més, va acusar la fiscalia d’involucrar-los en un “conflicte polític”.

Per la seva banda, sobre els diversos episodis relacionats amb els llaços grocs Puigdemont, va avisar els partits polítics que “flirtegen amb la violència” que aquests intents no aconseguiran arrossegar els catalans cap a cap confrontació civil. “La societat catalana no caurà en cap provocació”, va avisar a aquells que ho pretenen. El polític gironí va criticar els “esforços mediàtics, econòmics i polítics” dedicats des del “laboratori de l’enginyeria de la confrontació” per crear una narrativa i una sensació de “fractura”. Així, els va llançar un missatge d’advertència: “Que vagin amb compte, perquè això no serà mai acceptat.”

Amb la reunió d’ahir a Waterloo els dos presidents catalans van ultimar els preparatius per encetar un nou curs polític ara al setembre que s’espera que sigui molt mogut. “No entrem en una tardor qualsevol, sinó en una de molt important”, va dir Torra. En espera de concretar-se la pròxima reunió entre Torra i el president espanyol, Pedro Sánchez, per intentar trobar compromisos entre tots dos executius, el president de la Generalitat va afegir pressió al líder socialista perquè es defineixi sobre Catalunya. És a dir, va demanar a Sánchez que expliqui quines són les seves propostes per superar el conflicte. “No volem fotos ni retòriques, sinó fets, i no n’hem vist ni un. Davant aquest trimestre demanem a Sánchez la màxima intel·ligència política”, va exigir Torra.

Malgrat ser molt criticat a Madrid pel seu ultimàtum a Sánchez al juliol, Puigdemont també es va sumar a aquestes reclamacions, però aquest cop en un to més positiu i insinuant una mà oberta a la negociació. Així, va avisar Sánchez que, si “llegeix bé la realitat”, en els mesos vinents de tardor poden arribar “oportunitats”. “Si això passa, les institucions catalanes ho aprofitaran”, va assegurar. Ara bé, Torra va afirmar ahir que té “autonomia total” per prendre decisions al govern, tot i reconèixer que els “consells” que rep de Puigdemont són “importantíssims” per a ell.

LES FRASES

La societat catalana no caurà en cap provocació
Carles Puigdemont
EXPRESIDENT DE LA GENERALITAT
Els Mossos d’Esquadra estaven senzillament fent la seva feina com a professionals que són
Davant aquest trimestre demanem a Sánchez la màxima intel·ligència política
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

La gravetat que es pagués la defensa de Llarena

A una setmana de la vista a Brussel·les per la demanda civil contra el jutge del Suprem Pablo Llarena, el president català Carles Puigdemont es va mostrar ahir “confós” per la decisió del govern espanyol de contractar un advocat belga per “defensar els interessos” de l’Estat espanyol en aquesta demanda. El líder de JxCat va afirmar ahir després de la seva reunió amb el president Quim Torra a Waterloo que seria un “precedent gravíssim” si l’Estat pagués la defensa de Llarena perquè és “una demanda particular en una altra jurisdicció”. En aquest sentit, va lamentar que La Moncloa s’hagi fet enrere en la seva primera decisió i que Puigdemont via “correcte” perquè “s’inhibia de comprometre recursos públics en la defensa d’una demanda particular”. El jutge del Suprem que porta la causa dels polítics independentistes està cridat a declarar el 4 de setembre als tribunals belgues per defensar-se en la querella civil interposada per Puigdemont i la resta d’exconsellers a l’exili, que l’acusen de “parcialitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona