Política

El TSJC manté l’ordre a Torra de retirar la pancarta i el llaç groc

Rebutja el recurs del president, que defensava la llibertat d’expressió

El tribunal diu que la llei electoral l’obliga a fer-ho

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar ahir el recurs del president de la Generalitat, Quim Torra, i li manté l’ordre de retirar del balcó de la façana del Palau la pancarta de suport als presos polítics. La providència li recorda que, una vegada convocades les eleccions al Congrés, està obligat a fer-ho per la normativa electoral. Torra havia presentat un recurs en què invocava el seu dret a la llibertat d’expressió i demanava a l’alt tribunal que suspengués l’ordre de retirar la pancarta de la Generalitat.

Recordem que el TSJC va donar 48 hores a Torra per despenjar la pancarta com a mesura cautelar arran d’un recurs presentat per l’associació Impuls Ciutadà. Aquest termini va expirar dimecres a la tarda, sense que el president català accedís a retirar-la. En la seva resolució, contra la qual encara hi ha possibilitat de recurs, el TSJC rebutja la pretensió de Torra de suspendre l’ordre, amb l’argument que, llevat de casos excepcionals, les mesures cautelars són de “compliment” immediat.

En la resolució, el tribunal recalca que dilluns passat es van convocar les eleccions, per la qual cosa el president de la Generalitat està vinculat pels acords de la Junta Electoral Central, que el mes de març de l’any passat –en vigílies dels comicis del 28-A– ja va prohibir al govern català exhibir llaços grocs o emblemes de suport als presos polítics als edificis públics.

Precisament, cal recordar que Torra serà jutjat el mes de novembre vinent per desobediència per la sala civil i penal del TSJC, per haver desoït aquella ordre de la Junta Electoral de retirar els llaços grocs dels edificis públics en la campanya de les eleccions al Congrés dels Diputats del 28-A, emblemes que finalment va acabar traient, encara que ja fora de termini. Torra serà jutjat per desobediència i, en cas de condemna, podria ser inhabilitat. Aquesta serà la primera vegada que un president de la Generalitat en exercici de les seves funcions s’asseurà al banc dels acusats. Torra ja es va enfrontar al TSJC per la data del judici, ja que coincidia amb el debat de política general, l’ultima sessió del qual va acabar ahir al Parlament. La nova data del judici serà el 18 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia