Política

Carles Riera (CUP): “L’únic grau que podem acceptar és l’amnistia i la llibertat”

Els cupaires celebren l’acció de Tsunami Democràtic pel Barça-Madrid i preveuen participar-hi “amb totes les forces”

El diputat de la CUP Carles Riera ha lamentat que JxCat i ERC tinguin plantejaments diferents sobre la qualificació penitenciària atorgada als líders independentistes empresonats perquè “el que fa és generar desorientació i separa el focus de la qüestió central”, que és l’existència de “presos polítics” a l’Estat espanol. En una atenció als mitjans als passadissos del Parlament, el diputat cupaire ha rebutjat entrar al debat sobre si els presos es mereixen un o altre tractament penitenciari després que se’ls hagi proposat el segon grau, que permet sortides gairebé diàries. “L’únic grau que podem acceptar és l’amnistia i la llibertat”, ha assegurat Riera, que ha fet extensiva aquesta demanda “a totes les persones represaliades en aquesta causa general contra l’independentisme”.

“Per nosaltres no és una qüestió de graus”, ha continuat el diputat anticapitalista, sinó que hi hagi “un centenar d’anys de condemnes pels presos polítics”. És per això que ha situat com a “prioritat” l’amnistia i “el lliure retorn de totes les persones exiliades”. En aquest context, ha rebutjat qualsevol unitat independentista al Congrés “que no passi per l’exercici efectiu del dret a l’autodeterminació;

l’amnistia total per a tots els represaliats; la fi de la repressió, i la garantia de forma verificable l’exercici ple dels drets socials, civils i polítics”. “Tot allò que no es mogui en aquests paràmetres, no formarà part de cap acord independentista”, ha advertit.

Així mateix, ha lamentat que JxCat hagi retirat del ple d’aquesta setmana al Parlament una moció que feia referència a l’autodeterminació. El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va anunciar ahir la decisió per “facilitar” la negociació amb el PSOE per a la investidura del proper president espanyol. Segons Riera, JxCat “tracta l’autodeterminació com a una mercaderia que es pot comprar i vendre en funció dels interessos de partit, dels interessos electorals i de les negociacions per a la governabilitat de l’Estat”.

També s’ha pronunciat sobre la manifestació convocada per Tsunami Democràtic dimecres que ve al voltant del Camp Nou, a Barcelona, coincidint amb el partit de futbol que enfrontarà el FC Barcelona i el Reial Madrid. Ha considerat que aquesta protesta és “molt positiva” i “fonamental per mantenir viva la mobilització social i la desobediència civil” i ha avançat que la CUP hi participarà amb totes les seves “forces, capacitats i possibilitats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona