Política

Diàleg amb escepticisme

Puigdemont i Rovira avalen donar una oportunitat a Sánchez perquè hi ha Podem i perquè, ara sí, Europa està mirant

Qualifiquen el 155 de “cop d’estat” i “xec en blanc” contra l’autogovern

No es pot defugir cap oportunitat de diàleg amb l’Estat espanyol i s’ha d’aprofitar la taula amb l’executiu de Pedro Sánchez, malgrat que, probablement, no servirà per resoldre el conflicte polític pel que fa a l’autodeterminació i l’amnistia. Coincidien força en la diagnosi ahir l’expresident Carles Puigdemont i l’exdiputada Marta Rovira, secretària general d’ERC, en la seva primera compareixença al Parlament des que van marxar a l’exili –les intervencions en la comissió d’investigació sobre l’aplicació del 155 les van haver de fer ahir, és clar, per videoconferència des de Brussel·les i Suïssa.

Oportunitat amb Podem

Amb diferents arguments i accents, van avalar l’inici del diàleg i van compartir les raons per a l’escepticisme. El president Puigdemont considera que el govern del PSOE no mereix més crèdit que el del PP tenint en compte l’experiència històrica, però reconeix que el fet que governi en coalició amb Unides Podem mereix una “mirada diferent”. Per primer cop en quaranta anys hi ha un govern de coalició a l’Estat i, també per primer cop, “hi ha una força que no havia governat mai a Espanya des de la República”, amb referència a la ideologia republicana d’Unides Podem. Però l’expresident català també adverteix que, al final, el que comptarà són els fets i es mostra molt escèptic pel que fa als resultats de la negociació: “Si al final la repressió és la mateixa i també la negativa a l’exercici de l’autodeterminació i a posar fi a la repressió, al final la conclusió, lamentablement, serà la mateixa.” Sense mediació internacional, Puigdemont creu que no hi haurà negociació sobre el fons del conflicte.

L’expresident assegura que al seu govern li hauria agradat tenir al davant un executiu espanyol que no hagués respost autoritàriament a l’1-O com el de Rajoy, i es pregunta si el govern actual hauria actuat de manera diferent. “Pedro Sánchez era a la cuina del 155”, recorda.

Europa mira el PSOE

Per la republicana Marta Rovira, no es pot desaprofitar cap oportunitat de diàleg i defensa que aquesta no l’ha proposat l’independentisme, sinó que la planteja el PSOE. Des de Ginebra, la secretària general d’ERC sosté que l’oferta de diàleg l’independentisme se l’ha trobat sobre la taula, perquè el PSOE anunciava a les institucions internacionals que apostaria per la negociació política en el conflicte català. Davant d’això, Rovira defensa que l’independentisme no pot refusar mai una oportunitat de parlar, encara que reconeix que l’Estat s’asseurà a la taula amb totes les seves fortaleses, que inclouen la repressió judicial i el que considera un manteniment encobert del 155: “És clar que ho afrontem amb escepticisme. No puc esperar res d’un govern amb majoria del PSOE, que fa poques setmanes competia en campanya amb la dreta i l’extrema dreta en l’aplicació d’un nou 155”. Per Rovira, no hi pot haver “un diàleg honest “ amb l’Estat sense una amnistia que “posi fi a la repressió i a tanta injustícia”. Tot i això, però, defensa: “Nosaltres no serem un obstacle al diàleg i n’hem d’exigir les garanties imprescindibles”. La líder dels republicans defensa la importància que el govern de l’Estat reconegui per primer cop el “conflicte polític”, quan fins ara només ho considerava un problema de “convivència interna a Catalunya”. Rovira lamenta les crítiques de l’independentisme a la taula de diàleg i les acusacions a ERC de “fer que el conflicte no existeixi”, i defensa que la taula de diàleg “és una oportunitat també internacionalment”, perquè ara sí que Europa mira el conflicte i la promesa de via política del PSOE, “al revés de com s’està interpretant des de l’independentisme”.

Puigdemont destaca la perspectiva europea que ha assolit el cas: “Aprofitarem el debat del suplicatori perquè el Parlament Europeu afronti un debat que ha evitat de totes les maneres possibles.” Però també defuig les il·lusions en aquest cas: “Les majories manen molt.”

Quant al qüestionament públic i als retrets entre els partits independentistes, Rovira avisa que estan fent la campanya a l’Estat, perquè “l’objectiu de la repressió és dividir” i “trencar confiances”. Rovira sosté que l’independentisme necessita consens per avançar i que encaparrar-se en el debat intern no ho permet. La secretària general d’ERC insta les tres formacions a “consensuar l’estratègia i els objectius de la taula de diàleg i aprofundir-hi” per afrontar la falta de propostes o l’actitud que pugui plantejar el govern de Sánchez. “Assenyalar-nos entre nosaltres és participar en la repressió en comptes d’intentar guanyar temps i no cooperar quan ens posen un altre 155 al davant”, conclou. De “cop d’estat” contra Catalunya i d’ “inconstitucional” qualifiquen l’aplicació que el govern de Rajoy va fer del 155. Puigdemont referma que, “honestament”, hauria convocat eleccions en comptes de fer la DUI si hagués tingut garanties que no s’aplicaria el 155, però recorda que el mateix Rajoy ha admès en el seu llibre que hauria intervingut Catalunya en qualsevol cas. “La declaració era el 27-O l’única opció digna i democràtica, perquè no aspiraven només a la renúncia a la DUI, sinó a la humiliació dels més de dos milions de votants de l’1-O, dels encara més milions del 3-O i del govern.” Puigdemont defensa que aquesta premeditació de l’Estat per intervenir l’autonomia i dissoldre el Parlament explicaria per què cap exdirigent ni ex-alt càrrec de Rajoy ha comparegut en la comissió del Parlament català.

L’expresident es refereix a l’aplicació planejada del 155 com “un tipus de guerra bruta” i recorda que l’exvicepresident socialista Alfredo Pérez Rubalcaba va justificar “pagar el preu que calgui pagar” per aturar l’independentisme. “L’Estat espanyol renunciarà a la violència per impedir la independència? No la respon mai, aquesta pregunta. Per tant, ja la respon”, conclou Puigdemont.

Rovira reafirma que l’aplicació del 155 que va fer el govern de Rajoy va ser “inconstitucional” i que el Senat va donar “un xec en blanc” al govern del PP en un procediment de màxima urgència que va violentar la separació de poders i va vulnerar els drets dels senadors. “Usar el 155 per substituir governs democràtics, dissoldre cambres legislatives, usurpar funcions de governs autonòmics i substituir-los les competències va contra la Constitució.” I adverteix que, amb l’aval del TC a la intervenció de Rajoy, “el pacte constitucional és ben mort, perquè el 155 és ara un botó vermell per suspendre qualsevol autonomia”.

LES FRASES DE PUIGDEMONT

El govern actual hauria actuat diferent? Pedro Sánchez era a la cuina del 155. Caldrà veure si la conclusió, tristament, és la mateixa

LES FRASES DE ROVIRA

El govern de coalició mereix una mirada diferent perquè hi ha una força que no havia governat mai a Espanya des de la República
Sense presència de mediació internacional, es fa difícil pensar que hi pugui haver una negociació sobre el fons del conflicte
Soc escèptica [amb la negociació]. Què puc esperar d’un govern amb majoria del PSOE que fa unes setmanes competia amb la dreta per aplicar el 155?
L’independentisme necessita consens. Assenyalar-nos entre nosaltres és participar en la repressió, que té l’objectiu de dividir i trencar confiances
Però nosaltres no serem un obstacle. El diàleg ens venia donat perquè el PSOE deia a les institucions internacionals que hi apostava


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.