Política

Valtònyc té cita dimarts en la vista per a l’extradició

El raper torna al jutjat belga esperançat per la victòria al TJUE

El tribunal ha de decidir si l’entrega a l’Estat

El polèmic raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, tornarà aquesta setmana als jutjats belgues per continuar lluitant contra l’extradició. Després que el seu procés judicial es paralitzés al març per la pandèmia, el cantant té cita dimarts al Tribunal d’Apel·lació de Gant, a Bèlgica, que estudia si acceptar o no l’euroordre de l’Audiencia Nacional, que el va condemnar a més de tres anys de presó per unes cançons.

La petició de l’Estat espanyol va ser denegada fa gairebé dos anys per un tribunal de primera instància belga, però la van recórrer en contra. El jutge d’apel·lació flamenc va decidir llavors preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea si les autoritats espanyoles estaven fent trampes per accelerar l’extradició. A principis de març d’aquest any, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg efectivament va concloure que l’Estat no podia aplicar de manera retroactiva el Codi Penal per activar la via ràpida de l’euroordre com va fer. Una victòria judicial per a Valtònyc perquè es van reduir les possibilitats del Tribunal d’Apel·lació per resoldre el cas. Tanmateix, encara pot explorar el camí de la doble incriminació per entregar el mallorquí a l’Estat. És a dir, determinar si els delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces pels quals va ser condemnat tenen equivalent en la legislació belga.

Aquesta és la decisió que s’ha de prendre ara que es reactiva el cas. La justícia belga havia ajornat indefinidament la vista per l’euroordre de Valtònyc del 24 de març arran de la crisi de la Covid-19. Ara que Bèlgica ja està en plena desescalada, les audiències menys urgents s’han començat a reprendre. Fonts de la defensa asseguren que el jutge pot decidir dimarts mateix, però ho veuen poc probable. Així, esperen que simplement anunciï la data de la sentència després d’haver analitzat la resolució del TJUE sobre l’aplicació de l’euroordre automàtica i d’escoltar les parts dimarts a la tarda.

Amb tot, aquesta sentència segurament no serà el final de la història. Les dues parts en el litigi, Valtònyc i la fiscalia belga en nom de l’Estat, encara podrien presentar un tercer recurs davant del Tribunal de Cassació de Bèlgica. Un dia abans de la seva entrada a la presó, el 23 de maig del 2018, Valtònyc va marxar a l’exili belga on ja feia mig any que s’havia instal·lat part del govern de Carles Puigdemont amb qui posteriorment va fer pinya i manté una bona relació.

“Faria 730 dies que seria en una presó si no hagués marxat”, va piular recentment el mallorquí coincidint amb aquella data. Si finalment evita l’extradició i la garjola, previsiblement podrà tornar a casa d’aquí a menys de tres anys, quan prescriu la seva condemna. El Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg va desestimar el seu recurs l’estiu passat i, si no hi ha cap gir de guió, té les portes tancades d’aquesta institució i l’opció que reverteixi la sentència de l’Audiencia Nacional.

LA FRASE

Faria 730 dies que seria a la presó, si no hagués marxat
Valtònyc
raper


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona