Política

Iglesias vol l’indult a Hasél al marge de refer el Codi Penal

La tensió a la coalició per despenalitzar els delictes d’opinió s’eleva el dia que Espanya esdevé l’únic país de la UE amb un raper a la presó

Calvo vol eliminar la presó per injúries i alhora castigar l’enaltiment de Franco

La llibertat d’expressió ha ofert dues vinyetes oposades en 72 hores: si dissabte un grup de 300 simpatitzants feixistes va enaltir la División Azul a Madrid –amb la jove Isabel Peralta fent la proclama antisemita que “el jueu és el culpable, l’enemic és el mateix” i amb l’assassí dels advocats laboralistes d’Atocha, Carlos García Juliá, lloant que “el feixisme és alegria”–, ahir era conduït a la presó el raper Pablo Hasél. El dia que Espanya esdevenia l’únic país de la UE amb un raper a la presó per les lletres de les cançons, la tensió a la coalició del PSOE i Podem per despenalitzar delictes d’opinió va anar a més amb l’exigència de Pablo Iglesias que el Consell de Ministres indulti Hasél al marge de la reforma del Codi Penal pendent.

El cas de Hasél neix de missatges a Twitter sobre els Grapo i el rei emèrit (que van del 2014 al 2016) i de la cançó Juan Carlos, el Bobón a YouTube, i s’afegeix a casos com el de Valtònyc, però el manifest de 200 artistes –entre els quals, Joan Manuel Serrat i els germans Bardem– en plena campanya del 14-F va ser el detonant d’una cursa entre el PSOE i Podem en el si de la coalició per apropiar-se de l’objectiu de despenalitzar el delicte d’opinió al Codi Penal. Ahir, hores després de la detenció de Hasél, Jaume Asens, president d’Unides Podem al Congrés, elevava el to després de conversar amb l’advocat del raper. “Registrarem una petició d’indult a Hasél davant el Ministeri de Justícia perquè no pot ser normalitat democràtica que, mentre es tanca la investigació per corrupció de la monarquia, s’empresoni qui critica en les seves cançons que el Borbó és un lladre”, va exigir Asens tot citant l’anomalia espanyola dins la UE de “tenir un raper a la presó i un altre raper a Bèlgica”. Per Asens, el més “coherent” és que si Hasél inspira un nou Codi Penal, ell en sigui beneficiari o “es frustraria l’objectiu de la llei”. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va denunciar la detenció del raper perquè “passa a la història de la vergonyosa història d’imatges de la vergonya a Espanya”.

“El paraigua de l’art”

Si bé al govern el ministre de Consum i líder d’IU, Alberto Garzón, hi veia un “símptoma de dèficits democràtics greus”, quan se li va preguntar pel cas de Hasél després del Consell de Ministres, la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va defugir el cas concret del raper i es va remetre al pla anunciat i no concretat del ministre de Justícia de “revisió” del Codi Penal “en tots aquells assumptes que es deriven de la llibertat d’expressió”. “En el paraigua particularment ampli i protegit de les reflexions artístiques, culturals i intel·lectuals en l’àmbit de la llibertat d’expressió hi ha d’haver un interval de comprensió i de tolerància propi d’una democràcia absolutament madura com la nostra”, assenyalava Calvo. El titular de Justícia, Juan Carlos Campo, s’ha limitat per ara a una declaració d’intencions i prou, forçat pel registre de Podem d’una proposició de llei articulada que deroga des de l’enaltiment del terrorisme fins a les injúries a la corona i a símbols de l’Estat. Una reforma integral del Codi Penal exigiria abordar des de l’article 578 (enaltiment del terrorisme) fins al 491 (injúries a la corona) i el 525 (blasfèmia), passant pel 544 (sedició) i el 472 (rebel·lió). Calvo va advertir ahir que el govern treballa per una fórmula “harmoniosa” que despenalitzi la creació cultural i alhora castigui l’enaltiment del franquisme en el Codi Penal. “Cap dret és absolut en cap lloc del món. Estem en aquesta recerca de protegir la llibertat d’expressió i de protegir la diversitat, i és absolutament harmoniós amb la reforma que es planteja al Ministeri de Justícia”, sosté Calvo.

Botran i rap al Congrés

El diputat Albert Botran (CUP) va sacsejar la consciència del Congrés i la paciència de la presidenta de la cambra, Meritxell Batet: quan era a la tribuna en ple debat de la llei Zerolo, abans de parlar va triar una cançó de Hasél al mòbil i el va acostar als micròfons per fer-la audible. “Cuántos millones y millones han saqueado y malversado...”, va sonar a l’hemicicle amb la veu de Hasél. “Senyor Botran, moltes gràcies per voler compartir...”, el va tallar Batet sense dir el complement directe. “Un moment”, es va imposar Botran. I va sonar l’estrofa següent: “Dicen que no hay dinero para derechos de primera necesidad...” “Senyor Botran, li demano que continuï amb la seva intervenció...”, el va tallar Batet definitivament. “Crec que era pertinent que, avui que es parla d’una llei que afecta drets fonamentals, es parli que a l’Estat espanyol avui entra a la presó un cantant, com en la més trista de les dictadures, per delictes d’opinió”, va dir el diputat de la CUP, que va rebre l’ovació dels diputats tant independentistes com de Podem, i enmig dels crits de Vox i el PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.