Política

L'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Prenafeta i Alavedra, detinguts per presumpta corrupció urbanística

En la mateixa operació, dirigida per Baltasar Garzón, han estat arrestats el tinent d'alcalde d'Urbanisme, el director de serveis de l'Ajuntament i l'exdiputat del PSC Luis García. A més, s'ha detingut dos empresaris immobiliaris

L'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, l'exsecretari general de Presidència en l'època de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta, i l'exconseller Macià Alavedra són els nom més coneguts de la llista de vuit detinguts fins ara per una nova trama de corrupció urbanística que, en aquest cas, se situa a Catalunya.

Pel que fa a la resta d'arrestats i/o imputats, segons les dades que es van coneixent amb comptagotes, n'hi ha dos més vinculats directament amb l'Ajuntament de Santa Coloma: el tinent d'alcalde i regidor, Manuel Dobarco, i el director gerent de Serveis, Pascual Vela.

En l'àmbit privat de la trama apareixen tres personatges més: l'exdiputat socialista Luis García –"expulsat fa anys del PSC per un conflicte urbanístic", segons ha puntualitzat el secretari d'organització dels socialistes, José Zaragoza– i els empresaris Josep Singla, de la immobiliària Proinosa, i Luis Casamitjana, president del grup immobiliari Espais.

L'afer ha esclatat aquest dimarts al matí, quan la Guàrdia Civil ha pres l'Ajuntament de Santa Coloma per escorcollar-lo de dalt a baix, començant pels serveis jurídics. L'alcalde no hi era ni se l'esperava. Fonts municipals informaven que estava malalt, almenys fins ahir a la nit, en què no va anar al ple convocat. Ràpidament, els veïns s'han aplegat davant de la casa de la vila discutint sobre l'afer.

Paral·lelament, s'ha estès la notícia que la Guàrdia Civil també escorcollava l'Ajuntament de Badalona, governat pel PSC, CiU i ERC amb el socialista Jordi Serra com a alcalde,  i el de Sant Andreu de Llavaneres, dirigit per CiU. L'alcalde badaloní s'ha vist obligat a tranquil·litzar els treballadors municipals, que sabien que els seus homòlegs de Santa Coloma havien estat desallotjats per la policia per fer el registre. Per correu electrònic, Serra ha demanat a tots els funcionaris que conservessin la calma, que Badalona no està implicada en els fets i que continuessin treballant amb normalitat.

A Sant Andreu de Llavaneres, finalment, hi ha arribat una unitat de la Guàrdia Civil, que buscava un expedient de l'any 2006 que afecta un exregidor socialista, Antoni Jiménez, que ja no és al consistori i que pertanyia a l'anterior equip de govern del PP i els socialistes.

BBVA-Privanza: un cas antic que ressuscita
L'operació d'aquest dimarts és el resultat d'una investigació sorgida, com a ramificació, d'un antic cas: el de la societat BBVA-Privanza. La causa, iniciada a principi de la dècada per un cas d'evasió d'impostos a les illes Jersey, un paradís fiscal, es va arxivar parcialment l'any 2005. Tanmateix, dades aparegudes en aquell cas haurien portat a investigar bufets d'advocats i altres empreses a Catalunya. L'operació d'avui, seria el resultat d'aquesta segona investigació de l'Audiència Nacional, també dirigida per Baltasar Garzón.

Als detinguts se'ls atribueixen delictes de suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. I no es descarta que hi hagi més detinguts. Fins ara es coneixen vuit noms, però algunes fonts ja apunten que hi ha almenys un novè detingut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.