Política

El govern atorgarà la Medalla d'Or a títol pòstum a Jordi Solé Tura

La capella ardent s'obrirà demà al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat des de les 16 fins a les 20 h i diumenge des de les 9 fins a les 12 h del migdia

El president de la Generalitat, José Montilla, ha lamentat avui amb "tristesa intensa i profunda" la mort de Jordi Solé Tura, un dels pares de la Constitució i exministre de Cultura amb el PSOE, i la setmana que ve proposarà a l'executiu que li atorguin la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum.

En una declaració institucional al Palau de la Generalitat, Montilla ha destacat que la figura de Solé Tura representa un exemple constant de compromís amb la democràcia i Catalunya, i ha animat els catalans a retre un sentit homenatge "a qui va fer de la política l'ètica del compromís".

"Solé Tura no era només un dels nostres; era de tot el món. La seva figura no és patrimoni de ningú, sinó de tots els demòcrates i catalanistes. Aquesta és la seva grandesa i el seu exemple", ha dit.

Després de constatar que la Constitució i l'Estatut del 1979 tenen la seva "empremta i ploma" i que la seva defunció té lloc pocs dies abans de commemorar el Dia de la Constitució, ha recordat també la seva etapa com a lluitador antifranquista per la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals.

El president ha afirmat també que va ser un dels primers representants democràtics a ajuntaments i al Congrés, on va ser ministre de Cultura, així com un parlamentari "brillant" que va deixar constància de ser un home de "consens polític, admirat i estimat". "Amb la seva mort perdem un dels nostres referents morals més importants. El buit que deixa és enorme, i ningú el podrà omplir", ha manifestat Montilla, que ha traslladat el seu condol i afecte a la família de Solé Tura, així com als seus companys en vida acadèmica, pública i política.

Després de lamentar que fos presoner d'una malaltia "cruel" durant els últims anys, en al·lusió a l'Alzheimer que patia Solé Tura, ha desitjat que descansés en pau. "Jordi, et trobarem a faltar, però sempre ens quedarà el record del teu somriure franc, contagiós, sempre tan acollidor", ha conclòs.

La capella ardent s'obrirà demà al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat des de les 16 fins a les 20 h i diumenge des de les 9 fins a les 12 h del migdia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona
estats units

Trump lidera les enquestes amb Biden tocat per Gaza

barcelona
POLÍTICA

L’ANC reclama a l’independentisme bloquejar el possible govern d’Illa

barcelona
política

Parlon: “El PSC no donarà suport a una investidura de Puigdemont”

barcelona