Política

Nous enfrontaments a Al-Aiun

Un cooperant present a la ciutat afirma que s'ha produït una “intifada” protagonitzada per familiars de desapareguts

El cap de la policia assegura que la situació és “estable i normal”

Un dels cooperants internacionals presents a Al-Aaiun, el mexicà Antonio Velázquez, ha assegurat que cap a les 11 del matí d'avui (hora local) s'ha produït una “intifada” als barris de Matala i Haimatar, protagonitzada per “familiars de desapareguts” durant la intervenció d'ahir efectuada per l'exercit i la policia del Marroc per desallotjar el campament de protesta sahrauí de Gdeim Izika, a les afores de la ciutat. Velázquez, que no ha estat testimoni d'aquests incidents, ha comentat que s'han escoltat “moltes sirenes” de la policia.

“Ahir es van registrar molts desapareguts, segons fonts sahrauís més de cent” i les famílies “desesperades han sortit als carrers per manifestar-se” en aquests dos barris, que es troben a prop de l'aeroport, ha explicat. Segons el cooperant, a la ciutat es viu una “tensió molt greu”, amb presència contínua de camions i helicòpters militars. Cap a les deu de la nit d'ahir es va posar imposar “un toc de queda molt estricte” que no va impedir, ha relatat, que els colons marroquins sortissin al carrer i ataquessin els habitatges dels sahrauís.

Respecte a com es viu la situació a la ciutat, Velázquez ha afirmat que en les primeres hores del dia gairebé no es veia ningú als carrers. “La vida continua, però la intifada també”, ha declarat. “La gent està molt dolguda i no oblidarà fàcilment l'assumpte d'ahir”, ha afegit.

Estat de setge

Al mateix temps, l'organització no governamental Thawra –que té dos membres a la capital del Sàhara Occidental– acaba d'anunciar al seu bloc informatiu que les forces de seguretat marroquines han imposat l'“estat de setge” i han tallat les comunicacions amb la ciutat. “Per terra, les carreteres d'accés a Al-Aaiun des de Tantan i Smara estan tancades i controlades per les forces de seguretat, i per aire, les companyies Binter Canàries i Air Maroc no venen vols, de moment, fins divendres que ve”, ha assegurat.

Nous enfrontaments

La periodista espanyola Edi Escobar, portaveu de l'activista sahrauí Aminatu Haidar, ha informat també de nous enfrontaments a Al-Aiun. A través d'un correu electrònic, la informadora constata la intervenció de l'exèrcit, de les forces auxiliars i de la policia en alguns punts de la ciutat, com l'avinguda Smara o el barri de Matala. A més, cintant fonts sahrauís, Escobar ha denunciat que als barris de Dwirat i Elawda, “l'exèrcit entra a les cases” i obliga als habitants a cridar “Visca el rei!” i “Sàhara marroquí!”.

Normalitat segons la policia

Per la seva banda, el prefecte de la policia a la capital de l'antiga colònia espanyola, Mohammad Dkhissi, ha assegurat que la situació és “estable i normal”. Segons el màxim responsable de la policia marroquina a la ciutat, la situació va tornar a la normalitat a les 15.30 hores d'ahir. D'aquesta manera, ha negat les informacions transmeses per activistes i grups pro sahrauís que afirmen que avui ha tornat a haver incidents als carrers d'Al-Aaiun i que les forces de seguretat hi mantenen una forta presència. Dkhissi ha subratllat que el “vandalisme” que es va viure ahir a la capital del Sàhara Occidental va provocar “pèrdues humanes” entre els efectius de les forces de l'ordre –de moment s'ha informat de cinc agents morts–, a més de diverses destrosses a diverses propietats públiques i privades, entre els quals establiments públics, cafès i botigues. El cap policial també ha assenyalat que la intervenció de les forces de seguretat va portar a la detenció de diverses persones “en delicte flagrant i en possessió d'armes blanques”.

Pel que fa a les informacions que apunten a una “suposada confrontació entre civils” els incidents, Dkhissi ha negat aquest extrem i ha indicat que els enfrontaments només van tenir lloc “entre grups de delinqüents i de la policia, que va mantenir la sang freda per evitar víctimes entre els civils”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per front a millores de la piscina municipal

quart
12 de maig

Illa insinua que Junts volia forçar eleccions després de deixar el govern

barcelona
Guerra a Gaza

Israel reobre el pas de Kérem Shalom

Barcelona
Escòcia

John Swinney pren possessió com a ministre principal d’Escòcia

Barcelona
ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els Estats Units van aturar un enviament de bombes a Israel per evitar el seu ús a Rafah

barcelona