Política

Al-Zauahri, mà dreta de Ben Laden, agafa el relleu al capdavant d'Al-Qaida

Se'l considerava des de feia anys el lloctinent de Ben Laden

S'atribueix a aquest egipci de 60 anys el disseny de la xarxa terrorista i dels atacs de l'11-S

Amb la mort d'Ussama ben Laden, Al-Qaida perd tot un símbol, però la seva desaparició no és previsible que impliqui, almenys a curt termini, la desaparició de la xarxa terrorista responsable de sembrar el terror arreu del món.

La mort de Ben Laden situa al capdavant d'Al-Qaida el seu lloctinent, Aiman al-Zauahri, que s'havia convertit en els darrers anys en la veu i la imatge pública d'Al-Qaida. I serà precisament aquest egipci de 60 anys, fill d'una família de classe mitjana, cirurgià de professió i a qui s'atribueix el disseny d'Al-Qaida i dels atacs de l'11-S, l'encarregat de donar la resposta que els militants d'Al-Qaida esperen per venjar la mort del seu líder. Per la seva captura, el govern dels EUA ofereix 25 milions de dòlars, quantitat que des d'ahir ha augmentat considerablement.

Al-Zauahri va entrar per primer cop en contacte amb una cèl·lula gihadista als 15 anys, però no va ser fins al cap de deu anys, el 1986, que va conèixer Ben Laden. Va ser a la ciutat pakistanesa de Peshawar, a la frontera amb l'Afganistan, durant l'organització del trasllat de 20.000 combatents voluntaris contra l'ocupació soviètica del país.

Germans Musulmans

Entre tots dos es va establir una forta relació, fins al punt que al cap de dos anys d'haver-se conegut Ben Laden finançava la cèl·lula d'Al-Zauahri. D'aquesta època data la fundació d'Al-Qaida, creada per combatre el règim prosoviètic de l'Afganistan. Vinculat als Germans Musulmans d'Egipte, la primera organització sunnita, s'imputa a Al-Zauahri el planejament, el 1981, de l'assassinat del president egipci, Anuar al-Saddat, durant una desfilada militar al Caire. Després del magnicidi, va passar tres anys a la presó per possessió il·legal d'armes, i posteriorment es va traslladar a l'Aràbia Saudita i el Pakistan.

A principi de la dècada dels noranta Al-Zauahri va seguir Ben Laden, que havia estat expulsat de l'Aràbia Saudita, al Sudan. A mitjan anys noranta va viatjar als Estats Units i el Regne Unit. El 1995 va reaparèixer al costat de Ben Laden en un vídeo en què tots dos amenacen de represàlies contra els EUA per l'arrest del xeic egipci Omar Abdel Rahman per la seva relació amb l'atemptat de 1993 contra el World Trade Center de Nova York. Després de la mort, el 1997 en un atemptat, d'Abdul·là Azzam, mentor religiós de Ben Laden, Al-Zauahri va convertir-se en l'ideòleg de l'organització, i es va traslladar als campaments d'ensinistrament que Al-Qaida té a l'Afganistan.

El 1999, Al-Zauahri va ser acusat pel govern nord-americà, juntament amb Ben Laden i catorze membres més de la xarxa terrorista, dels atemptats perpetrats el 1998 contra les ambaixades dels EUA a Tanzània i Kenya, en els quals van morir més de dues-centes persones.

Després d'aquests atacs, Al-Zauahri va passar definitivament a la clandestinitat. La seva dona i els quatre fills van morir en un atac amb míssils d'un avió no tripulat nord-americà pocs mesos després, però ell en va sortir il·lès. Cinc anys més tard, els EUA van tornar a donar-lo per mort després d'un atac semblant, però també va aconseguir sortir-ne viu.

Diferències

Tot i que tenia coses en comú amb Ben Laden, Al-Zauahri no té accés a les fortunes dels xeics àrabs o de les famílies reials de la zona. Per contra, és un bon polític, i una altra cosa que el diferencia de Ben Laden, segons els experts, és el fet que és el veritable ideòleg d'Al-Qaida.

Segons els experts, va ser Al-Zauahri qui va convèncer Ben Laden de la necessitat d'atacar als EUA, en comptes dels governs de la zona. També l'hauria convençut de l'assassinat d'Abdul·là Azzam, quan aquest es va apropar a Massud, el 1989. Així doncs, Al-Zauahri és l' home que va radicalitzar Ussama ben Laden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.