Política

ICV i EUiA proposen a ERC i la CUP un front contra CiU

Herrera demana “humilitat” a Mas i reivindica que el dret a decidir està al Parlament

Exigeix un acord per aturar els desnonaments i recuperar les comissions d'investigació per casos de corrupció

Els líders d'ICV i EUiA, Joan Herrera i Joan Josep Nuet, van intentar ahir fer un pas més per acostar ERC i la CUP a un front antiretallades de llarga durada contra CiU durant la legislatura. Ja han plantejat un triple acord per pressionar Artur Mas: pacte immediat per aturar desnonaments, recuperar les comissions d'investigació sobre corrupció i un full de ruta concret per al dret a decidir. Tanmateix, l'objectiu més urgent dels ecosocialistes és ara evitar que ERC accepti facilitar –amb abstenció o vot afirmatiu– la investidura de Mas com a president.

De moment, ICV-EUiA no entra en crítiques cap a ERC i opta per esperar moviments d'Oriol Junqueras. Herrera, però, va encoratjar el líder republicà a plantar cara com a cap de l'oposició i a donar una lliçó d'humilitat a Mas. Els ecosocialistes defensen que, després de la pèrdua d'escons de CiU, els resultats mostren que “l'agenda ja no la marca Mas, sinó que és compartida”, que “cal aturar les polítiques de retallades” i que “el dret a decidir és una qüestió de tots al Parlament i no només del govern”.

Herrera i Nuet van mostrar satisfacció pel triomf de les esquerres i la reducció del bipartidisme entre CiU i el PSC. Al nou Parlament hi haurà disset diputats més d'esquerres (ERC, ICV-EUiA i la CUP), dotze diputats menys de CiU i vuit menys del PSC. Ahir, en públic i en privat, van felicitar l'ERC de Junqueras i la CUP de David Fernàndez. S'esperen reunions els pròxims dies.

Més bons resultats

Herrera, tot i admetre que ha estat una campanya difícil per la “polarització de l'eix nacional”, mostrava ahir un discurs d'optimisme sense fissures. Ha obtingut el millor resultat en escons, percentatge i vots absoluts des de la seva fundació. Tot i que no ho reconeixen, el cert és que ICV-EUiA es va quedar amb la mel a la boca per no haver pogut acostar-se més al PSC. Els millors resultats van ser a Barcelona i l'àrea metropolitana. Fa només quatre anys, els ecosocialistes es lamentaven que havien perdut força als barris obrers del cinturó roig, dominats tradicionalment pel PSUC. Ara, com a mínim, han tancat la sagnia de vots que s'anaven perdent als seus feus històrics i, fins i tot, en alguns llocs superen o igualen el PSC. Un resultat mai vist és el de Barcelona, on els ecosocialistes només tenen 2.000 vots menys que el PSC i, fins i tot, els van superar en districtes com ara Sant Martí, Ciutat Vella, Gràcia, Sarrià i l'Eixample. Els èxits més destacats del 25-N roig-i-verd es van localitzar al Baix Llobregat, amb un 13,1% –tres punts per sobre de la mitjana nacional–, i al Barcelonès, amb un 12,3%. Aquests resultats van fer que ICV-EUiA guanyés dos diputats més a la demarcació de Barcelona dels que tenia i estigués a punt d'aconseguir-ne un més.

En el capítol negatiu, ICV-EUiA té com sempre resultats fluixos més enllà de l'àrea metropolitana. Va recuperar l'escó perdut a Lleida, però la resta és desert ecosocialista. N'és un exemple paradigmàtic el Berguedà, on només sumen un miler de vots (4,5%) i queden com a sisè partit darrere el PP i la CUP. La lectura positiva, però, és que fins i tot en terrenys difícils com aquest creixen –mínimament– en vots.

El director del CEO posa el seu càrrec a disposició. Cap més director se sent al·ludit
Joan Coscubiela
diputat d'ICV-EUiA al congrés
Convido les formacions favorables al dret a decidir a no defraudar les expectatives
Raül Romeva
EURODIPUTAT d'ICV-EUiA
La CUP connecta amb part de la societat pel dret a decidir i el discurs antiretallades. No la veiem com un enemic
Joan Josep Nuet
Líder d'EUiA
La veu del poble ha dit que el dret a decidir no és d'una sola persona i que cal canviar la política de retallades
Joan Herrera
CAP DE LLISTA d'ICV-EUiA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona