Política

Rubalcaba assegura que un acord sobre la consulta a Catalunya és “impossible”

El secretari general del PSOE confirma la reunió amb Artur Mas i Pere Navarro aquest diumenge passat i reitera l'aposta per la reforma de la Constitució

Considera que cal buscar fórmules que permetin”seguir uns quants segles junts”

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha confirmat aquest dimarts la reunió que va mantenir amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro aquest diumenge passat. Segons ha explicat en una entrevista a Onda Cero, durant la trobada va transmetre a Mas, i al líder dels socialistes catalans, que és “impossible” arribar a un acord sobre la consulta, però va reiterar la seva aposta per una reforma de la Constitució que “arregli els problemes de l'estructura territorial” i “permeti” que Catalunya i Espanya “segueixin uns quants segles junts”. Rubalcaba, que ha admès que el PSOE manté el desacord amb el PSC en aquesta qüestió, considera que la reforma permetria “refer els ponts de diàleg” i buscar un sistema “on estiguem més còmodes”.

Rubalcaba ha explicat que havia acordat la trobada amb Mas a la conversa que van mantenir de les eleccions catalanes, però la cita s'havia anat endarrerint per motius d'agenda. Finalment va tenir lloc aquest diumenge a la tarda “aprofitant que Mas viatjava a Madrid” per parlar del dèficit, d'economia, d'Europa i de les propostes del PSOE sobre la reforma constitucional.

Rubalcaba ha assegurat que l'eix principal del discurs de Rubalcaba a la trobada va ser la reforma de la Constitució. “Li vaig explicar que hi havia un desacord entre Catalunya i Espanya sobre el suposat dret a decidir, que és un desacord que tenim també amb el PSC, que és el nostre partit germà a Catalunya, i que jo crec que aquesta és una discussió que no va enlloc i que és impossible arribar a un acord sobre aquest tema”, ha dit. Segons Rubalcaba, com que no és possible arribar a aquest acord “el que cal és parlar del fons de la qüestió, que és com millorar la convivència entre Catalunya i la resta d'Espanya i com aprofitem aquesta reforma per arreglar alguns problemes de la nostra estructura territorial que afecten altres comunitats autònomes també”.

El líder del PSOE creu que en aquesta reforma de la Constitució és “molt important refer els ponts de diàleg” perquè “portem molt segles junts i és evident que aquesta relació ha passat per moments difícils, altres de molt bons com els últims 35 anys en què hem trobat una formula de convivència que ha permès un desenvolupament territorial que no s'havia viscut mai”. Amb tot, segons Rubalcaba, “és veritat que aquest model comença a tenir algunes dificultats i ha arribat el moment de revisar-lo” buscant “formules d'entesa amb Catalunya”, amb qui en aquests moments “tenim una relació deteriorada”.

Reforma per “seguir uns quants segles junts”


Per aquest motiu, segons Rubalcaba, va proposar a Mas “fer el mateix que vam fer fa 35 anys”, que és “repassar els nostres sistemes de convivència i buscar a través del diàleg un sistema on ens sentim més còmodes, però pensant que aquest no és un tema només de Catalunya i afecta a Espanya perquè quan parlem d'una reforma en sentit federal del Senat estem parlant del Senat de tots els espanyols”. “Crec que a Espanya cal una reforma constitucional que afecta el tema territorial i es pot obrir un diàleg amb Catalunya per trobar una formula de convivència i trobar una formula que ens permeti seguir uns quants segles junts”, ha dit.

El líder del PSOE ha explicat que els tres van parlar també d'economia, d'Europa i dels objectius de dèficit. Segons ha explicat, també van abordar la petició del govern de Rajoy a Europa perquè flexibilitzi els objectius de dèficit de l'Estat, un gest que el PSOE celebra, i la necessitat de “compartir” aquesta flexibilització amb les comunitats autònomes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona