Política

ERC veu la reunió Mas-Rubalcaba com un “cop de porta” del PSOE a la consulta sobiranista

El PPC creu que el president de la Generalitat està “absolutament ofegat” i busca “desesperadament” algun partit que li doni suport

Cs qualifica la trobada de “cimera de fracassats” i insta a CiU a aclarir si ha canviat de “parella de ball”

ERC ha opinat que la reunió entre el líder del PSOE, Alfredo Pérez-Rubalcaba, i el president català, Artur Mas, ha suposat un “cop de porta” dels socialistes al dret a decidir, mentre que el PPC creu que Mas busca “desesperadament” que algun partit li doni suport, perquè està “absolutament ofegat”.

Els grups parlamentaris s'han pronunciat avui en roda de premsa sobre la reunió que van mantenir diumenge passat a Madrid el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez-Rubalcaba, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, amb Mas, que va evidenciar postures molt diferents respecte a la consulta sobiranista, encara que posicionaments similars sobre la flexibilització de l'objectiu de dèficit.

El portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amoròs, ha afirmat que, “lamentablement”, aquesta trobada confirma un “tercer cop de porta” a Catalunya: primer, ha dit, va ser la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, després, el rebuig al pacte fiscal i, finalment, el “cop de porta” tant del president del govern, Mariano Rajoy, com de Rubalcaba al dret “democràtic” dels catalans a decidir “lliurement” sobre el seu futur.

Segons Amoròs, qui ha assegurat que els dirigents del seu partit coneixien per endavant aquesta reunió, la negativa de Rubalcaba al dret a decidir dels catalans, deixa a més al PSC en una “estranya posició”, partit que sempre ha defensat una consulta “legal i acordada”.

En aquest context, i després de constatar que “no podem esperar res” ni del PP ni del PSOE, el polític independentista ha advocat per seguir amb el full de ruta sobiranista, a l'hora que ha lamentat la “falta de maduresa” democràtica d'Espanya, a diferència de Gran Bretanya i Canadà.

“Mas es troba absolutament ofegat”

Des del PPC, el seu portaveu parlamentari, Enric Millo, ha opinat que amb aquesta reunió “fa la sensació que Mas es troba absolutament ofegat, asfixiat, incapacitat per governar, falto de lideratge i de la possibilitat d'arribar a acords amb soci natural i que ell ha elegit, ERC, i sembla que està buscant maneres de resoldre la seva situació”.

En aquest sentit, el portaveu dels populars a la cambra catalana creu que el president de la Generalitat “està buscant desesperadament algú que li doni suport” en el seu camí sobiranista que, adverteix Millo, és un “carreró sense sortida i sense retorn”.

“Cimera de fracassats”

El portaveu parlamentari de Ciutadans (C's), Jordi Cañas, ha qualificat aquesta reunió de “cimera de fracassats” i ha instat a CiU a aclarir si ha canviat de “parella de ball” apostant ara pel PSC com aliat “estratègic” per a la resta de la legislatura, en substitució d'ERC amb el qual va subscriure l'acord de governabilitat.

Cañas, que ha criticat aquestes reunions “secretes” basades en “agendes ocultes”, ha mostrat també la seva preocupació davant el fet que Rubalcaba i Mas puguin “dissenyar” el futur d'Espanya: “Ni Rubalcaba ni Mas són la solució sinó part del problema: Un per l'immobilisme i l'altre per la ruptura”, ha afegit el portaveu de Ciutadans.

Com ja fes hores abans el primer secretari del PSC, Pere Navarro, el portaveu d'aquest grup parlamentari, Maurici Lucena, ha insistit també en que aquesta reunió demostra el “paper pont” que pot exercir aquest partit en la “problemàtica” sobre les relacions entre Espanya i Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

Detenen els primers immigrants sense papers que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona

Eloi Badia: “Cal un gran acord amb el sector turístic”

girona

El PSC vol augmentar el parc d’habitatge públic a comarques gironines

girona

Veray (PP): “socialisme i separatisme són inestabilitat política”

banyoles
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona