Política

Mas amplia el relat

El president presenta avui el pla de govern i posarà l'accent en la recuperació econòmica

L'executiu prepara un canvi de discurs per demostrar que la transició nacional i la lluita contra la crisi són igual de prioritàries

L'executiu reitera, però, que no hi ha marxa enrere en
el referèndum


Mas no vol que només es parli
de sobiranisme
o de la consulta


La transició nacional ha centrat bona part d'aquesta legislatura amb l'articulació de diferents projectes: la Declaració de Sobirania, el pacte nacional i la comissió pel dret a decidir al Parlament, el comitè d'experts que han d'elaborar una vintena d'estudis sobre l'estat propi, etcètera. Dia rere dia, els debats sobre la consulta o les picabaralles amb l'Estat pels pressupostos i l'objectiu de dèficit inunden els mitjans de comunicació i, d'una manera directa o indirecta, aquesta situació afecta la gestió de tots els departaments, que veuen com la seva feina queda en un segon pla.

És per aquest motiu que el president, Artur Mas, pretén ampliar el relat comunicatiu i traslladar el missatge que la lluita contra la crisi i la recuperació econòmica tenen la mateixa importància que la consulta; i que també es poden donar bones notícies.

En el rerefons de l'estratègia, CiU busca fer entendre a la ciutadania que el seu projecte econòmic no es basa només en les retallades i els ajustos. Una manera d'intentar evitar el desgast i remuntar en les enquestes.

Retrets sobiranistes

Aquest matís en el discurs té un altre objectiu: defensar-se de les crítiques del PSC o el PP que acusen CiU de treballar només per la independència i de despreocupar-se dels “problemes reals” del catalans. “Artur Mas, en lloc de posar fi a l'atur, està posant fi al país”, recordava aquest cap de setmana el primer secretari del PSC, Pere Navarro.

Fonts de l'executiu, però, ressalten que aquest gir en cap cas representa que es faci marxa enrere en el dret a decidir. Al revés. Es vol reforçar la idea que un nou estat català tindria totes les possibilitats del món per superar l'actual conjuntura econòmica. Una hipòtesi que ja han defensat en els últims dies alguns consellers, com ara el titular d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que la setmana passada destacava que un augment de sobirania comportaria la reducció d'impostos.

Una de les primeres oportunitats per evidenciar aquest nou escenari serà avui quan Mas presenti el pla de govern per al període 2013-2016, una compareixença que ja estava prevista per a aquestes dates. Durant el consell executiu, el president explicarà als seus consellers les línies mestres d'aquest document i després compareixerà davant de la premsa.

En la primera reunió del govern d'aquest any ja es va encarregar la redacció de l'informe, que està basat en set eixos: recuperació econòmica i creació d'ocupació; cohesió social i els serveis d'interès públics; transició nacional i dret a decidir; sostenibilitat i estabilitat de les finances públiques; agilitat i transparència de l'administració; desenvolupament sostenible i equilibri territorial, i projecció exterior de Catalunya i reconeixement internacional de la identitat, la llengua i la cultura catalana.

Algunes de les prioritats d'aquest pla de xoc són facilitar el crèdit a pimes i autònoms, impulsar lleis com la de simplificació administrativa o transparència –aquesta última ja s'està debatent al Parlament– i la creació d'un fons de rescat per a les famílies pobres.

De moment, l'apartat en què s'ha avançat més és el de la transició nacional, mentre que altres punts han quedat encallats. Per exemple, el full de ruta preveia la celebració d'una cimera per pactar iniciatives contra la crisi, que va quedar avortada perquè no hi va haver entesa entre els grups parlamentaris.

ERC, el soci de CiU, va reconèixer ahir que no coneixia els detalls del pla de govern i l'únic que va demanar és que encaixi en l'acord de governabilitat que van signar els dos partits i sobretot que no traeixi l'esperit de la transició nacional.

Per la seva part, el PSC va reclamar que el document d'avui sigui un primer pas per poder aprovar els pressupostos, mentre que el PP va recordar a Mas que aquests estudis es presenten en el discurs d'investidura i no sis mesos després d'haver pres possessió.

Presentar un nou full de ruta després de sis mesos de govern és el reconeixement d'un fracàs
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA PP CATALÀ
És surrealista que Mas sigui incapaç de fer un pressupost però sí un pla a quatre anys vista
Laia Ortiz
PORTAVEU D'ICV
Aquest pla va ser encarregat pel propi govern i està basat en uns eixos amb els quals estem d'acord
Anna Simó
PORTAVEU D'ERC
El govern està prenent mesures per reforçar l'economia. Cal que això arribi a la gent
Antoni Font
VICESECRETARI GENERAL D'UNIÓ
L'únic pla que té Artur Mas és separar els catalans de la resta d'espanyols i de la Unió Europea
Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS
Si el pla de govern que es presenta és la lletra, la música haurien de ser els pressupostos
Esteve Terradas
SECRETARI D'ORGANITZACIÓ DEL PSC

Petició privada o pública?

Un dels punts de fricció que estan apareixent entre CiU i ERC és el procés que s'ha de seguir per demanar permís al govern espanyol per celebrar la consulta. L'acord d'estabilitat apunta que aquest pas s'ha de fer el primer semestre del 2013. La federació és partidària que hi hagi contactes discrets amb La Moncloa o amb Mariano Rajoy per poder tractar aquesta qüestió. Fins i tot algunes veus dins de CiU recorden que en l'última trobada a Madrid entre Mas i Rajoy ja es va fer implícitament aquesta petició. Però ERC pretén visualitzar la negativa espanyola i exigeix una petició “formal” i amb “llum i taquígrafs”. Una de les possibilitats que sospesa és bastir el pacte nacional sobre el dret a decidir i preparar una comitiva, amb representants polítics i d'entitats sobiranistes, per anar en bloc a Madrid i demanar a Rajoy la celebració del referèndum. Una consulta que, segons ERC, n'hi haurà prou per ser vàlida amb una participació superior al 50%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.