Política

Andorra donarà dades sobre Jordi Pujol Ferrusola al jutge Ruz però amb límits

La informació sobre els comptes bancaris del fill de l'expresident només es podrà utilitzar per investigar delictes relacionats amb el tràfic d'influències o la corrupció

El secret bancari no es pot trencar si la investigació persegueix únicament delictes contra la hisenda pública

La jutge d'Andorra que tramita la petició d'informació sol·licitada per l'Audiència Nacional sobre els comptes bancaris de Jordi Pujol Ferrusola ha admès la comissió rogatòria cursada pel jutge Pablo Ruz, però amb els límits que preveu la justícia del principat en aquest tipus de peticions.

En una interlocutòria remesa aquest dilluns a l'Audiència, la jutge recorda que, d'acord amb la llei andorrana, les dades facilitades només es podran utilitzar en la investigació de delictes de blanqueig de capitals o frau fiscal si aquests estan vinculats a altres de corrupció, tràfic d'influències o apropiació indeguda. En canvi, la documentació no es podrà fer servir per perseguir un delicte únicament de caràcter fiscal.

A més, acorda suspendre l'execució de la comissió rogatòria que li va requerir Ruz el passat 29 de juliol per un termini de 30 dies per donar trasllat a la parts i que al·leguin el que procedeixi per exercir el seu dret de defensa. Així mateix, dóna també un termini de 30 dies a Banca Privada d'Andorra perquè aporti la documentació requerida per l'Audiència Nacional espanyola.

En la seva interlocutòria, dictada el passat 28 d'agost, la magistrada recorda els límits legals de la comissió rogatòria a Andorra. De la mateixa manera que Suïssa, el principat només facilita informació en causes en què s'investiguen delictes de blanqueig de capitals vinculats a altres de corrupció com suborn o tràfic d'influències, però no si únicament es persegueixen delictes contra la hisenda pública o de blanqueig vinculat al frau fiscal, com és el cas de Pujol Ferrusola.

La resposta de la jutge andorrana s'ha d'entendre, segons fons jurídiques andorranes citades per l'ACN, en el marc de col·laboració signat entre Andorra i l'estat espanyol pel qual a nivell administratiu la col·laboració és total i sense límits, però a nivell judicial la informació requerida només pot ser utilitzada si a més del delicte fiscal hi ha algun altre tipus de delicte comú, ja sigui prevaricació, suborn, malversació de fons públics o tràfic d'influències. El conveni d'intercanvi d'informació fiscal es va signar l'any 2009 però no va entrar en vigor fins al febrer de 2011.

La resolució serà traslladada a les parts personades una vegada s'hagi traduït del català: la defensa de Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès, als quals Ruz ha citat per interrogar-los per primera vegada com a imputats per aquest cas, i a la Fiscalia Anticorrupció.

Ruz, que atribueix indiciàriament al matrimoni un delicte de blanqueig de capitals i un altre contra la Hisenda Pública, els interrogarà el pròxim 15 de setembre en el marc de la causa en la qual investiga els pagaments superiors a 200.000 euros que les seves empreses haurien rebut de societats que haurien estat adjudicatàries de contractes públics a Catalunya.

Això faria que Andorra no aporti la documentació bancària sol·licitada per la justícia espanyola.

El jutge investiga des de gener del 2013 el moviment de divises efectuat pels imputats durant vuit anys (2004-2012) en tretze països i que supera els 32 milions d'euros.

En la seva comissió rogatòria, Ruz sol·licitava “tota la documentació o informació que estigués a disposició de la Banca Privada d'Andorra de productes bancaris i/o fons dels quals hagin estat beneficiaris” els dos imputats, així com de les cinc mercantils de les quals són propietaris (Iniciatives, Màrqueting i Inversions, Project Marketing Cat, Inter Rosario Port Services, Ative Translation i Iberoamericana de Business and Marketing).

La investigació es va iniciar arran la denúncia que va interposar la seva exparella Victòria Álvarez, que acusava el fill de l'expresident català de fer continus viatges a Andorra amb motxilles plenes de bitllets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.