Política

Mas:“Catalunya se'n comença a sortir”

El president de la Generalitat defensa una millora de la situació econòmica tot i haver de superar els incompliments del govern espanyol

Anuncia que Catalunya no podrà complir els “injustos” objectius que imposa Madrid

“En condicions duríssimes, fins i tot inhòspites, el nostre país se'n comença a sortir”. Amb aquest missatge optimista ha resumit Artur Mas la situació econòmica del país durant el discurs d'obertura del Debat de Política General. El president del Govern ha destacat que Catalunya comença a fer “el tomb” tot i haver de superar els incompliments del govern espanyol i els “injustos” objectius de dèficit que s'imposen a les autonomies. La creació de llocs de treball per primera vegada en set anys i l'increment de les exportacions i del turisme són indicadors que avalen, segons Mas, l'inici de la recuperació econòmica. “Ara bé, començar a millorar no vol dir necessàriament estar bé”, ha afirmat Mas.

“Des del punt de vista de la situació econòmica, de l'atur, de la pobresa, de les necessitats de les persones més febles, no podem dir que estem bé. Però sí que podem dir que en aspectes clau anem millor”, ha explicat el president de la Generalitat. Mas ha fet un repàs a l'evolució positiva d'alguns indicadors econòmics en els darrers mesos per sustentar la seva argumentació. Ha assenyalat en especial 10 punts, dels quals han destacat la creació neta de llocs de treball i el creixement de les exportacions i del turisme.

La “precarietat” de les finances continua sent, però, un element amb el que conviu diàriament la Generalitat. Mas ha destacat que en els darrers tres anys el dèficit públic s'ha reduït més de la meitat (del 4,6% al 2%), fet que li ha permès afirmar que actualment “el sistema públic català és molt més sostenible”. Tot i això, la Generalitat “no podrà complir els dèficits” que imposa Madrid. El president del Govern ha subratllat que la línia vermella sempre ha estat el manteniment de l'Estat del Benestar i que noves retallades posarien en perill la seva supervivència. És per això que el Govern no reduirà el dèficit a l'1% tal com s'ha establert des del govern espanyol per al 2014. “Què més podem fet? Insisteixo, ho hem fet tot i més”, ha indicat.

En aquest sentit, Mas ha denunciat que, a més d'imposar objectius de dèficit “arbitraris i injustos”, el govern espanyol segueix sense pagar els deutes que té amb la Generalitat (2.400 milions només en infraestructures compromeses a l'Estatut) i ha incomplert la llei espanyola de finançament, que exigia que es revisés el model aquest 2014. “En aquestes condicions duríssimes, fins i tot inhòspites, el nostre país, Catalunya, se'n comença a sortir”, ha insistit.

“Imagineu quin país podríem arribar a fer si no estiguéssim constantment condicionats i frenats pels elements que ens envolten”, ha afegit en referència a les imposicions i incompliments de Madrid. De fet, Mas ha comparat la capacitat d'iniciativa dels catalans amb la d'altres països europeus i s'ha imaginat com seria Catalunya si fos un Estat. “Si arribem a disposar dels instruments o recursos que tenen els països normals, no només podrem edificar un país millor, sinó un gran país”, ha destacat.

“Catalunya s'ha posat les piles”, ha subratllat en relació a la iniciativa dels ciutadans. “Hi ha ganes de fer coses, capacitat d'iniciativa, talent, atractiu internacional pel país i per la seva capital. El teixit associatiu té força i capacitat de mobilització”, ha conclòs.

Variables positives

Mas ha parlat de diversos indicadors que demostren que Catalunya se n'està sortint. Els principals, que Catalunya ha tornat a “créixer”, que les exportacions i el turisme s'han incrementat, arribant a representar el 25% del conjunt de l'Estat, i que l'Enquesta de Població Activa reflecteix que més de la meitat dels nous llocs de treball creats a Espanya l'últim any els va generar Catalunya.

Altres dades que el president ha qualificat de rellevants són que la taxa de graduats en ESO i Batxillerat segueix augmentant; l'abandonament escolar prematur continua baixant; la satisfacció de la població catalana amb els serveis sanitaris segueix essent molt elevada, un 9 sobre 10 segons l'Enquesta de Salut del 2013; les universitats i la recerca continuen millorant posicions a nivell internacional; la percepció de seguretat es troba en el moment més alt des del 2003; s'ha intensificat la lluita contra la pobresa amb 100 milions d'euros més; Catalunya ha reduït més que Europa i Espanya l'emissió de gasos contaminants; i que el coneixement i l'ús del català continua creixent des del 2008.

Per reduir el dèficit i “fer el tomb” a la situació de les finances públiques, Mas ha destacat algunes de les accions més rellevants del seu Govern. “S'ha aprimat l'estructura de la Generalitat reduint un 17% els alts càrrecs, un 35% el personal de confiança i eventual i un 29% el nombre d'organismes; s'han incrementat els impostos per beneficiar l'equitat en el repartiment dels sacrificis per aguantar els efectes de la crisi; s'han paralitzat projectes d'inversió d'equipaments i infraestructures que estaven en marxa però que no es podien pagar; s'han reduït les retribucions de 200.000 empleats públics i s'ha disminuït un 20% la despesa de la Generalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Orient Mitjà

L’emir de Kuwait dissol el Parlament i suspèn clàusules constitucionals

Barcelona

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona