Política

Mataró torna al PSC amb un Ajuntament fragmentat

Recupera la ciutat de mans de CiU, però tan sols amb sis regidors, i estarà obligat a pactar

ERC entra amb quatre edils, VoleMataró i C's, amb tres cadascun i el PP s'enfonsa i es queda amb un

Mataró torna a mans del PSC només quatre anys després que CiU aconseguís una alcaldia que els socialistes mantenien des de feia 32 anys. Ahir la formació es va imposar amb sis regidors i un 18,46% dels vots a una Convergència que va obtenir un 16,17% i cinc regidors. Malgrat la victòria, la força guanyadora perd dos regidors i prop de 1.600 vots i CiU retalla tres edils dels vuit que va aconseguir el 2011 i, pel camí, perd més de 3.700 vots. ERC, que en aquest mandat s'ha mirat l'activitat política en el consistori des de la barrera perquè va perdre la representació que tenia, torna amb força i se situa com a tercera força amb quatre regidors, els millors resultats dels republicans que ha tingut mai en la capital del Maresme. Ahir Francesc Teixidó estava convençut que la seva formació hi té molt a dir, en un futur govern municipal.

La fuga de vots del PSC ha trobat aixopluc en dues forces molt diverses que viuen un moment dolç a escala nacional, VoleMataró, la marca blanca de Podemos, i Ciutadans, que entren en el consistori amb tres regidors cadascun i amb nul·la experiència política. El gran defenestrat de la nit electoral ha estat el PP, que ha passat de ser la tercer força recuperant en el mandat passat el cinquè regidor a quedar-se amb només dos representants. El seu candidat, José Manuel López, vincula els mals resultats al càstig general que els electors han donat al PP i defensa que s'ha fet molt bona feina des de l'oposició. López no creu que l'enduriment del missatge, especialment amb temes com la immigració, li hagi fet perdre punts. El que sí que ha perdut és la meitat de vots aconseguits el 2011, de 6.884 a 3.862.

ICV-EUiA i PxC baixen

La resta de forces que ja tenien representació en el consistori han tingut una sort desigual. Si bé ICV-EUiA redueix al mínim la seva presència i es queda només amb el candidat, Esteve Martínez, la CUP obté un segon regidor i Plataforma per Catalunya passa de tres regidors –que en els darrers mesos eren dos per la fuga d'un d'ells al grup mixt– a tan sols un.

La fragmentació del consistori, molt previsible, evidencia un escenari en què l'entesa entre diferents forces serà imprescindible per la governabilitat de la ciutat. I no serà qüestió de buscar un únic soci, perquè els números no surten per fer una majoria absoluta de 14 membres, sinó que els pactes hauran d'anar més enllà de l'entesa entre dos. Malgrat que des de les files socialistes el seu candidat David Bote evitava ahir parlar de forces “amigues” el cert és que el canvi de cap de llista en els socialistes pot propiciar una entesa amb CiU, després que la mala relació política entre el fins ara alcalde convergent, Joan Mora, i el cap de l'oposició socialista, Joan Antoni Baron, va trencar des del principi qualsevol possibilitat de sociovergència tot i algunes puntuals concessions del PSC fent costat al govern en minoria de CiU.

Qui sí que ahir va allargar la mà al PSC va ser el candidat de la federació nacionalista. Quim Fernández va afirmar sense embuts que aposta per seure amb el PSC i amb ERC per teixir un govern fort que permeti governar la capital del Maresme amb prou garanties. Per Fernández, la feina feta pel seu partit aquests quatre anys demostra la capacitat del seu equip per gestionar la població.

LES REACCIONS

Tenim molta feina per fer i hem de lluitar per un govern fort amb responsabilitat i prudència
David Bote
Cap de llista del PSC
Felicito en David Bote. Ens sap greu el resultat però ara cal un govern fort i estem a disposició
Quim Fernández
Cap de llista de Ciu
Són els millors resultats que ha obtingut mai ERC a Mataró, fruit de molta feina els últims anys
Francesc Teixidó
Cap de llista d'ERC
La gent del barri ha parlat i s'han vist representats per anar cap a un Ajuntament d'esquerres
Montse Morón
Cap de llista de volemataró
És un resultat magnífic per un partit que comença, que no tenia representació ni mitjans
Xavier Caravaca
Cap de llista de ciutadans
No ens n'hem sortit, de l'onada general que ha castigat el PP i que no ha reconegut la feina feta
Juan Manuel López
Cap de llista del PP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.