Política

Explosió mortal a Bangkok

Una bomba mata almenys dinou persones al cor del districte financer de la capital tailandesa

El govern demana calma i investiga les motivacions de l'atac, que no ha estat reivindicat per cap grup

Moltes preguntes. Poques respostes. Una explosió en una de les zones més transitades i turístiques de Bangkok, la capital tailandesa, va posar fi a la vida d'almenys dinou persones i en va ferir un centenar llarg. Algunes fonts, però, deien que havien estat dues les bombes que havien esclatat, i 27 el mínim de morts.

En un intent de danyar l'economia i el turisme, segons les autoritats tailandeses, un grup encara per identificar va col·locar un artefacte explosiu improvisat al complex del popular santuari Erawan, una vella ofrena al déu hindú de la creació convertida avui en una atracció turística. L'explosió es va produir a les 6.55 hores de la tarda d'ahir, va envoltar de flames desenes de motocicletes, cotxes i taxis aparcats a la concorreguda intersecció, i va saltar la reixa de ferro que cobreix el santuari.

L'explosió va produir almenys dotze morts a l'instant, segons va detallar el diari The Bangkok Post, i va cobrir la zona de sang, fum i restes de vehicles. Mentre turistes i residents fugien del pànic i el caos que es va apoderar de la zona, membres de la policia local i de l'exèrcit tailandès es van apressar a encerclar l'àrea, davant les sospites que hi pogués haver altres artefactes preparats per esclatar. Prawit Wongsuwan, viceprimer ministre i ministre de Defensa de Tailàndia, va expressar condolences als familiars dels morts en l'explosió i va instar a esperar a tenir detalls abans d'aventurar-se a confirmar motivacions polítiques o terrorisme rere la detonació de l'artefacte. Amb tot, i malgrat l'aparent cautela, Prawit va assenyalar com a evident l'intent de provocar víctimes humanes i el fet que els responsables intentessin destruir l'economia “perquè l'incident va tenir lloc al cor del districte financer de Bangkok”.

De fet, i segons va detallar The Bangkok Post, l'artefacte estava compost per tres quilograms d'explosiu TNT col·locats dins d'un tub i envoltats per una peça de tela blanca, amb un radi destructiu d'uns 100 metres. A uns trenta metres del lloc exacte de l'explosió, les autoritats van recuperar un circuit electrònic que podria haver format part de l'artefacte.

Insurgència malaia

La majoria de víctimes són asiàtiques, amb almenys deu tailandesos, un xinès i un filipí entre els morts. En total, hi hauria, almenys, set estrangers entre els morts. Les forces de seguretat van acordonar el lloc de l'explosió en un radi d'entre 200 i 300 metres i van inspeccionar la zona a la recerca d'altres artefactes. La policia va rastrejar altres zones habitualment concorregudes de Bangkok amb el mateix objectiu. El govern tailandès va instar la població a mantenir la calma, va desfer rumors sobre el tancament d'escoles i entitats financeres, i va afirmar que havia començat les investigacions per esbrinar qui hi ha al darrere de l'explosió. Fins ara, però, tot són meres especulacions. El maig de l'any passat, l'exèrcit, comandat pel general Prayut Chan-o-cha, va prendre el poder en el dotzè cop d'estat des del 1932 a Tailàndia. Prayut es va retirar de l'exèrcit, però va ser nomenat primer ministre per un congrés escollit pràcticament a dit. Des de l'aleshores, l'exèrcit ha advocat per eliminar de la discussió pública la tradicional dicotomia entre urbanites i població rural que ha marcat la política tailandesa en els últims anys.

Alhora ha intentat eliminar qualsevol rastre de dissidència pública amb arrestos arbitraris. En el passat, el malestar social ha arrelat entre individus que no han dubtat a fer detonar petits explosius, però mai a l'escala de l'explosió d'ahir. Des de la dècada del 1960, Tailàndia, l'únic país del sud-est asiàtic que no va ser colonitzat, viu immersa en un conflicte amb la insurgència malaia, que lluita per la independència d'algunes regions del sud del país. Amb tot, el conflicte mai ha arribat a colpejar la capital, Bangkok.

Alguns mitjans van recordar que el govern tailandès va deportar recentment a la Xina un centenar de ciutadans d'ètnia uigur, amb grups insurgents que lluiten per la independència de la regió del Xinjiang. Un atac fora de la Xina s'albira força improbable.

LES XIFRES

7
estrangers,
almenys, van morir en l'explosió d'ahir al cor del districte financer de Bangkok.
12
cops d'estat
hi ha hagut a Tailàndia des del 1932, quan es va prohibir la monarquia absoluta.

Un santuari per calmar els déus

dani triadó

A mitjan dècada dels 1950, el govern tailandès va decidir edificar el luxós hotel Erawan a la intersecció de Ratchaprasong, al districte financer de Bangkok.

Aparentment, les primeres fases de la construcció van estar envoltades de problemes prou severs perquè els supersticiosos treballadors tailandesos es neguessin a continuar alçant l'hotel fins que els déus no recuperessin la calma. Després de consultes amb els astròlegs, la solució a la malastrugança va consistir a construir un santuari dedicat a la versió tailandesa del déu hindú de la creació, un buda de quatre cares. Finalment, l'hotel Erawan va acabar en mans privades i va ser substituït per un Grand Hyatt a la dècada del 1990, però el santuari Erawan manté encara avui intacte el seu nom i també la seva popularitat. Convertit en una atracció turística, el santuari és visitat cada dia per turistes de tot el continent asiàtic i reverenciat per ciutadans locals i forans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia