Política

Més acció que procés

Junts pel Sí anuncia una bateria de lleis i mesures executives en tots els àmbits després de la contenció forçosa i el xoc de trens dels governs de Mas

Puigdemont promet que ningú que hi tingui dret es quedarà sense aigua, electricitat, gas o sostre

Gairebé descarta una consulta a Tarragona perquè confia fer-lo amb consens

Ningú que hi tingui dret es quedarà sense llum, aigua o casa per més que el Tribunal Constitucional tombi les lleis o decrets catalans que ho garanteixin. Amb aquesta afirmació, el president Puigdemont centra la prioritat d'aquest mandat, que anuncia una activitat legislativa i executiva en tots els àmbits que havia passat a un segon pla en els governs d'Artur Mas per l'estratègia de xoc de legitimitats amb l'Estat i de contenció forçada de la despesa pública, i que deixa per al Parlament el paper protagonista en el debat públic sobre el camí cap a la independència.

Assegurar els serveis bàsics a la població més colpejada per la crisi econòmica i les retallades i legislar sobre les garanties mínimes que ha de tenir l'estat del benestar a Catalunya és la prioritat, però el govern de CDC i ERC anuncia una bateria de lleis i actuacions en emigració, educació, salut, cultura, treball, política fiscal, empresa, agricultura, ramaderia, pesca, infraestructures, medi ambient, administració pública, acció exterior o seguretat.

Emergència social

Al costat del decret de la renda mínima d'inserció per reduir les famílies pobres, la garantia de prestacions a persones dependents i privades de recursos, l'executiu de Puigdemont anuncia tres lleis per al suport de les famílies, l'adopció internacional i la renda garantida de ciutadania, així com una llei d'arrendaments urbans. En el desplegament de la llei de mesures urgents contra l'emergència, Puigdemont avisa que el govern actuarà davant les empreses subministradores de serveis que se salten la llei quan tallen aigua, electricitat o gas a famílies que els serveis socials confirmen que no poden assumir els pagaments però també conclou que “les operadores han de formar part” de la solució. Pel que fa a immigració, anuncia una agència de les migracions, així com la posada en marxa del servei de primera acollida. “No volem ser només contribuents nets amb Europa sinó en solidaritat. Som Europa”, defensa el president en relació amb el paper actiu que pretén fer el govern pel que fa a l'acollida de refugiats de guerra.

Salut i educació

El pla de govern contempla impulsar un model propi de formació professional amb una agència pública i donar suport específic als centres educatius de “màxima complexitat” per reduir ràtios d'alumnes i incrementar els recursos al professorat, a més de garantir a l'alumnat en risc social greu el servei de menjador escolar. Salut impulsarà una llei d'universalització de l'assistència sanitària i un pla estratègic de recerca. El president de la Generalitat adverteix que “no hi haurà una reducció de les llistes d'espera sense més recursos” i manté el compromís amb una política pública de salut.

Cultura

El pla de govern proposa reactivar el Fons Nacional d'Art de la Generalitat i impulsar una oficina de producció de dansa que sigui l'embrió d'una futura companyia nacional. El govern anuncia un III Congrés Internacional de la Llengua Catalana i que la cultura del país serà convidada oficial a la Fira Smithsoniana de Washington del 2018. Capítol a part mereix l'impuls d'un Pacte Nacional de l'Audiovisual aprofitant el potencial de la Corporació Catalana de Mitjans i del sector privat, i que el president preveu com un motor d'internacionalització de la producció cultural del país al costat de l'institut Ramon Llull.

Política fiscal

A més de la creació de la hisenda pròpia, el pla contempla una fiscalitat ambiental que permeti incrementar els recursos, la consolidació de l'Institut Català de Finances com un banc d'inversió i mesures per fer sostenible l'endeutament.

Infraestructures i medi ambient

A més de la integració tarifària del transport públic amb la targeta T-Mobilitat i la portada de l'L10 de metro a la Zona Franca, el govern anuncia lleis de mobilitat, infraestructures, ports i transports, arquitectura, ordenació del litoral, territori i muntanya, així com de biodiversitat, qualitat ambiental i residus. Un dels grans reptes serà el Pacte Nacional de l'Aigua, que hauria de posar d'acord proteccionistes de l'Ebre, regants i àrees demandants d'aigua. El pla també contempla BCN World, que Puigdemont veu madurar “en la direcció correcta” i pel qual gairebé ja descarta la consulta als ciutadans del Camp de Tarragona perquè s'està fent “un esforç de consens” que confia que fructifiqui.

Administració pública

Destaca l'impuls de la llei de l'escola nacional de govern i administracions públiques, així com la de governs locals i de direcció pública professional. El govern es compromet a reformar i racionalitzar l'administració i a implantar un codi de conducta d'alts càrrecs i directius, com també un codi d'ètica dels empleats públics. El president anuncia una llei de contractes del sector públic que haurà de requerir als contractistes contrapartides en inversió social.

Acció exterior i seguretat

El pla contempla una llei de la Catalunya exterior, l'ampliació de les delegacions a l'exterior, el projecte d'identificació genètica (ADN) dels desapareguts a la Guerra Civil i la dictadura, com també la commemoració, enguany, del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil i del 85è aniversari de la República. En seguretat, es preveu ampliar la plantilla de Mossos d'Esquadra, crear una llei i una agència de ciberseguretat, augmentar els mitjans humans i materials dels bombers i el reforç humà de la campanya contra els incendis.

45
lleis
contempla elaborar el pla de govern de Junts pel Sí en menys de dos anys.
750
mesures
concretes comptabilitza el pla que vol executar el govern en tots els àmbits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia