Política

política

formació de govern

Eleccions per Nadal?

Rajoy fa el pas i se sotmetrà el 30 d'agost a una investidura fallida

Fixa un calendari de màxima pressió per Sánchez en què, si no hi ha govern, els tercers comicis serien el 25 de desembre

El PP firma totes les exigències de C's

La història del bloqueig d'un Estat espanyol que ja viu 245 dies en funcions i que ha repetit per primera vegada unes eleccions va concloure ahir amb el pas fet per Mariano Rajoy per acudir a una investidura el 30 d'agost, tot i sospitar que serà una sessió fallida. Després d'haver jugat amb els temps no fixant una data ni aclarint si acudiria a una votació al Congrés des que el 28 de juliol va rebre l'encàrrec del rei Felip VI, el president espanyol va fer un viratge i va fixar un calendari enverinat que condemna els partits i sobretot el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a viure una pressió màxima: el risc que un bloqueig porti a unes eventuals terceres eleccions, que tindrien lloc el 25 de desembre. Rajoy, a més, ordena al PP que avui firmi les sis exigències de Ciutadans contra la corrupció que havia demorat avaluar els últims set dies.

La data del 30 d'agost suposa que Rajoy iniciarà el debat d'investidura aquell dimarts amb el seu discurs i que una primera votació, la que exigeix una majoria absoluta de 176 vots que no tindrà, seria l'endemà, el 31 d'agost. Quaranta-vuit hores més tard, el divendres 2 de setembre, Rajoy es jugaria la investidura per majoria simple, així que necessita més sís que nos. Com que només aspira al sí de C's (32) i de Coalició Canària (1), Rajoy preveu sumar 170 escons insuficients davant el no de la resta de la cambra, des del PSOE fins al grup mixt. “Si es manté en el no, llavors Sánchez haurà de dir quina alternativa té”, el va desafiar el president en funcions.

El calendari que Rajoy va dictar a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, suposa que a partir del 30 d'agost corrin els terminis de dos mesos per investir un president espanyol o bé l'1 de novembre hi haurà una convocatòria automàtica d'eleccions 54 dies després, el dia de Nadal. “No es fa tenint en compte això, es fa sobretot tenint en compte que Espanya tingui un govern com més aviat millor”, es va justificar Pastor, que ha trigat 21 dies a complir l'atribució de convocar el ple.

Segon intent a l'octubre

El calendari oferia una data menys compromesa: fixar el debat dimarts que ve i que les possibles terceres eleccions se celebressin el 18 de desembre. Fonts parlamentàries del PP, però, havien admès que els seduïa la idea de situar Sánchez entre l'espasa de donar una abstenció a Rajoy i la paret de posar les urnes un dia de Nadal. El tràmit previ, però, serà una investidura fallida, un desig que Sánchez –fins ara l'únic aspirant que ha fracassat– no ocultava que volia anotar també en la biografia del president espanyol.

L'horitzó que albira Rajoy és ser derrotat el 2 de setembre i, passades les eleccions al País Basc i Galícia del dia 25, protagonitzar un segon intent a l'octubre amb més pressió al PSOE i obrint el joc a un PNB que pot necessitar el PP per conservar Ajuria Enea. “No es pot anar a una sessió d'investidura quan un té la certesa absoluta que no serà investit, per això ara hi vaig”, va dir ahir Rajoy en to críptic per explicar el canvi de plans respecte a la vigília, en què va ignorar els requisits de Ciutadans i va gosar dir que al comitè executiu del PP no els va ni citar quan la reunió era per a això.

Rivera s'apunta el mèrit

Tot i que la data perquè el rellotge corri va sorgir de Rajoy, qui es va apuntar el mèrit del desbloqueig va ser el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que al matí es va reunir amb el líder del PP per quarta vegada i durant una hora. “Els 3,5 milions de votants de C's poden estar contents: el seu vot és útil perquè C's ha aconseguit desbloquejar la situació”, es vantava atribuint-se el fet d'arrossegar Rajoy a fixar una data d'investidura i a firmar incondicionalment les sis exigències contra la corrupció, entre les quals hi ha apartar els investigats com ara Rita Barberà del Senat o obrir una comissió d'investigació al Congrés sobre el finançament irregular del PP. “Ser útil és millor que creure's important”, es va definir Rivera.

El guió del PP i C's és que els seus portaveus, Rafael Hernando i Juan Carlos Girauta, firmin avui en un acte solemne al Congrés el document contra la corrupció i que a la tarda ja es reuneixin els equips de treball per abordar el sí a la investidura de Rajoy. El líder de C's manté que no entrarà en un executiu de Rajoy i avisa Sánchez que tot depèn del PSOE.

LES FRASES

Amb C's i CC sumaré 170 escons insuficients i Sánchez haurà de dir quina alternativa té
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions

LA DATA

01.11.16
És la data
en què venceria el termini de dos mesos per investir un president i en què es convocarien eleccions pel 25-D.

LA XIFRA

21
dies
ha trigat la presidenta del Congrés, Ana Pastor, a convocar el ple d'investidura, que és una atribució seva.
Els votants de C's poden estar contents: C's ha aconseguit el desbloqueig
Albert Rivera
president de ciutadans

El PSOE nega que negociï amb Podem

david portabella

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va posar fi ahir a dies de silenci i va acudir al Congrés amb una revelació que va sacsejar el PSOE. “He parlat amb Pedro Sánchez i estem d'acord que primer hi ha d'haver la investidura de Rajoy i que, si Rajoy fracassa, aleshores s'obriria la porta a un govern progressista”, va desvelar. El suggeriment que ell i Sánchez tenen en ment una eventual entesa va dur el PSOE a emetre un comunicat per desmentir que explori una alternativa amb Iglesias i per aclarir a Podem que un diàleg no és una negociació.

Iglesias repetia la crida que ja va fer Joan Baldoví (Compromís) per animar Sánchez a oferir-se com a candidat alternatiu si Rajoy és derrotat en una primera investidura. “El PSOE té dues opcions: o donar suport al PP o bé explorar un acord amb nosaltres”, rebla el portaveu Íñigo Errejón. “En cap cas el secretari general ha abordat amb cap altra formació política la negociació per a la formació d'un govern alternatiu davant l'hipotètic fracàs de Rajoy”, diu a la nota el PSOE. Sánchez es manté en el no a Rajoy sense anar més enllà, tal com va aprovar el comitè federal del 9 de juliol, tot i que el 13 de juliol va afirmar que el PSOE “formarà part de la solució”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia