Política

Ibarretxe no afluixa

El model d'Estat

Ni un pas enrere. El lehendakari Juan José Ibarretxe es manté ferm en la seva voluntat de celebrar una consulta popular sobre el dret a decidir dels bascos el proper 25 d'octubre. Ahir ho va reiterar en una conferència impulsada per la Plataforma pel Dret de Decidir, Sobirania i Progrés i el Cercle d'Estudis Sobiranistes a l'Auditori AXA de Barcelona, que va quedar petit amb l'assistència de més de 700 persones.
Ibarretxe, que va ser rebut i acomiadat amb crits d'"independència" i el públic dempeus, va deixar clar que no acceptarà un nou "cop de porta" com el que va donar el Congrés a la seva proposta de reforma de l'Estatut l'any 2005. Va tornar a estendre la mà de l'entesa al govern espanyol, però va assegurar que si el seu full de ruta no s'accepta, "ho tirarem endavant perquè és la societat basca qui ha de legitimar el procés".

El president basc va exposar l'anomenat pla Ibarretxe II, que preveu un referèndum d'autodeterminació per a l'any 2010, i el va defensar davant del fracàs de la via estatuària per resoldre el conflicte basc. El dirigent del PNB, que va iniciar la conferència en català, va equiparar aquest fracàs a l'oposició i conseqüent retallada a Madrid de l'Estatut aprovat pel Parlament català. Per advertir també els defensors de l'Estatut, Ibarretxe va explicar que des del govern de José María Aznar els bascos "no hem rebut cap transferència".

Ibarretxe va advertir al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que tampoc acceptarà que "es negui a negociar amb el president democràtic de la societat basca allò que ha estat negociant amb ETA". Després de qualificar d'"honest" l'intent de Zapatero d'acabar amb la violència, va reclamar que "mai més sigui ETA la que obri i tanqui la llum de l'esperança quan li dóna la gana com ha passat fins ara". La clau de la solució al conflicte "l'ha de tenir la societat basca", va sentenciar.

Maragall, a primera fila
La sorpresa la va donar l'expresident Pasqual Maragall, que va assistir a primera fila d'un acte en què no hi havia cap membre del PSC ni tampoc d'ICV-EUiA. L'expresident no va saludar Ibarretxe personalment, però va aplaudir efusivament el lehendakari i va marxar de pressa. També hi eren els convergents Felip Puig, Francesc Homs i Oriol Pujol i els candidats d'ERC, Joan Ridao i Joan Tardà, així com el crític Uriel Bertran. Cap membre del govern català va assistir a la conferència, que es va concloure amb la cançó País Basc de Raimon sonant de fons.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona