Política

En Comú vol un nou partit amb ICV i Podem

Ada Colau admet que també tenen espai en aquesta nova formació els escindits del PSC i l'esquerra independentista

ICV, EUiA i Podem donen per feta la confluència per formar una alternativa de govern a Catalunya

Barcelona en Comú impulsarà un nou partit d'esquerres a Catalunya que ha d'integrar ICV, EUiA i Podem i que també aspira a atreure actius de l'esquerra independentista de l'òrbita de la CUP, així com “la part més catalanista” del PSC, amb referència a escissions com
el Moviment d'Esquerres (MES). L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no va anomenar ahir cap sigla en la seva crida genèrica a l'esquerra catalana a iniciar el debat per “configurar el nou espai polític” que les eleccions municipals i les espanyoles han fet evident que existeix a Catalunya. “Sense presses, però amb determinació”, Barcelona en Comú ja ha iniciat la discussió amb vista a convocar d'aquí a uns mesos una assemblea constituent de la nova formació.

L'exemple de BComú

Barcelona en Comú n'és l'exemple electoral i organitzatiu. Hi han confluït activistes no alineats en partits com els de Procés Constituent i Equo amb ICV, EUiA i Podem. En la gestió política del govern de la ciutat, però, no funcionen “per quotes” i la presa de decisions és conjunta, segons Colau. Les coalicions que han servit per respondre amb rapidesa a les convocatòries electorals s'han d'acabar, perquè l'espai polític és un. Colau deixa clar que s'ha de vertebrar una formació que sigui la confluència d'aquestes coalicions i que cada formació ha de fer la reflexió interna que ja ha iniciat Barcelona en Comú.

El caràcter genèric de la crida, però, no amaga una advertència implícita a la possible temptació de mantenir sigles vives per part de partits clàssics com ICV i EUiA. O accepten deixar en segon terme la seva sigla o En Comú no els esperarà, perquè la decisió està presa. No es tracta de renunciar a la “molta experiència, a la trajectòria i a la història de tots”, però En Comú Podem va demostrar el 20-D que l'esquerra catalana capaç de teixir “aliances fraternes amb la resta de pobles de l'Estat espanyol” ja no és el PSC, perquè així ho han decidit els electors. En aquest sentit, el cap de llista a les espanyoles, Xavier Domènech, recorda que En Comú Podem ha guanyat les eleccions a Catalunya –a la capital del país, però també al poble més petit, Sant Jaume de Frontanyà– proposant un referèndum d'autodeterminació, en uns comicis en què el PSC ha obtingut els seus pitjors resultats històrics.

Colau defensa que el projecte de nova formació no està cuinat als despatxos amb ICV, EUiA i Podem i que cadascú haurà de valorar i decidir si s'hi integra. Així, per exemple, l'alcaldessa de Barcelona nega que hi hagi hagut cap conversa explícita amb la CUP per explorar el projecte. Tanmateix, contestant a preguntes dels periodistes en la compareixença per fer balanç del primer any de Barcelona en Comú, Colau admetia ahir que el nou partit està obert a l'esquerra independentista i també als catalanistes del PSC. “Alguns dels quals ja han vingut”, assenyalava amb referència, per exemple, a Jordi Martí, l'exportaveu de MES –l'escissió sobiranista del PSC–, que Colau va fitxar per ocupar la gerència municipal. I també a l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que fa pocs dies amenaçava el PSC d'abandonar el partit si el PSOE facilita la investidura de Rajoy (PP). De fet, encara que la constitució del partit no està lligada i que el procés requerirà mesos de debat i acords, fonts de Barcelona en Comú donen per fet que la fruita ha caigut de madura i que també a ICV, Podem i EUiA la majoria de veus estan convençudes que cal articular l'espai aconseguit per mitjà d'una fórmula nova.

La marxa de la primera línia política dels dos principals líders d'ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, per deixar pas en el procés de confluència cap a les eleccions espanyoles del 20-D en va ser una prova evident. Ahir mateix, ICV es reivindicava com a artífex d'aquesta confluència tenint en compte que l'assemblea dels ecosocialistes ja va plantejar l'estiu del 2013 la necessitat de crear un “pol d'esquerres” i es felicita que altres actors com Esquerra Unida, Podem i Barcelona en Comú s'hi hagin “anat sumant en aquest temps”,
en paraules de la portaveu ecosocialista, Marta Ribas. De fet, per als ecosocialistes el debat sobre si cal fer-ho està superat i ara només cal decidir el com.

Discurs i persones

Podem i EUiA també celebraven la proposta de Barcelona en Comú. El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, demana a les formacions implicades que tinguin prou “intel·ligència política per trobar un punt de trobada tant en el discurs com en les persones, així com en la manera com s'organitzarà aquesta nova formació”.

El portaveu de Podem, Marc Bertomeu, defensa que la proposta de Colau és un pas més en la formació d'un projecte polític “més uniforme” i que aquesta idea sempre ha planat sobre els impulsors de Podem a Catalunya, tot i que no s'ha pogut abordar el debat paral·lelament a l'atapeït calendari electoral.

LES FRASES

Hi estem disposats, sempre des del nostre ADN. Una confluència, no una coalició ni una sopa de sigles
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
El debat ja no és si cal construir aquest espai estable de les esquerres alternatives, sinó com s'ha de fer
Marta Ribas
portaveu d'icv

Interès i respecte del PSC

La secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp,
no va entrar a valorar en profunditat l'anunci de Colau de construir un nou partit català a partir de l'experiència de Barcelona en Comú, però sí que va expressar “interès i respecte” per la proposta. “És el seu procés; el mirem i el seguim amb interès, i amb absolut respecte”, afirmava Escarp, que negava cap tipus de preocupació en el si del socialisme català: “Més que preocupació, cal tenir amplitud de mires i diàleg. Des del PSC, ja ens hem entrevistat amb En Comú Podem i al Parlament de Catalunya ja hem presentat diverses propostes conjuntament amb Catalunya Sí que es Pot”, recordava Escarp. “L'esquerra vol treballar conjuntament i ja treballa conjuntament”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia