Política

SOBIRANISME

PROCÉS CONSTITUENT

El TC avalua si es pot actuar penalment contra Forcadell

El ple del Constitucional estudia avui la petició del govern espanyol de deduir testimoni a la presidenta del Parlament

JxSí i la CUP, decidits a tirar endavant sigui quina sigui la decisió

El Tribunal Constitucional decideix avui si hi ha motius per donar llum verd a la caça major de polítics catalans que pretén posar en marxa el govern espanyol després que el Parlament aprovés dimecres passat les conclusions de la comissió sobre el procés constituent que dissenyen el full de ruta a seguir per a l'assoliment de la independència.

La munició de què disposa l'alt tribunal és l'article 92 –inclòs l'any passat
a iniciativa del PP–, que li dóna atribucions de gendarme per actuar contra aquelles institucions o representants institucionals que incompleixin les seves resolucions. L'aplicació de l'article 92 que avui estudiarà el Constitucional preveu mesures coercitives com ara les multes, la suspensió temporal de les funcions i fins i tot l'obertura de procediments penals.

En el principal punt de mira hi ha la presidenta del Parlament i segona autoritat del país, Carme Forcadell, sobre la qual pesa una petició expressa del govern espanyol “perquè es dedueixi testimoni per exigir la responsabilitat penal”. Això, portat a la pràctica, vol dir que una
de les resolucions que pot prendre avui el Constitucional és instar la Fiscalia General de l'Estat perquè obri una investigació a Carme Forcadell. L'argument es fonamentaria en la idea que la presidenta no hauria respectat una resolució anterior del TC que advertia sobre les conseqüències de donar compliment a la resolució de
la comissió sobre el procés constituent.

Aquesta no és l'única petició que haurà d'analitzar el Constitucional amb relació a persones concretes. En aquest sentit, l'Estat també pretén que es faci un requeriment personal a tots els membres de la mesa del Parlament,
i al secretari de la cambra, perquè se'ls prohibeixi convocar “directament o indirectament” qualsevol votació que doni compliment a la resolució aprovada la setmana passada.

La mateixa petició va dirigida a la persona de Carles Puigdemont i a la resta de membres del govern perquè se'ls adverteixi de les conseqüències de tramitar qualsevol iniciativa inclosa en el full de ruta i que se'ls informi de la responsabilitat penal en la qual podrien incórrer si s'ignora el manament del TC. És a dir, es pretén que s'ensenyi targeta groga a la plana major de la política catalana amb l'advertència que s'arrisquen a rebre la targeta vermella.

El futur de la resolució

El ple del Tribunal Constitucional no només s'haurà de pronunciar sobre el comportament de polítics amb nom i cognoms, sinó també sobre la resolució aprovada per aquests polítics. En aquest sentit, la petició del govern espanyol és que sigui declarada nul·la i sense cap efecte jurídic la resolució aprovada dimecres passat. L'executiu considera l'aprovació d'aquest document un desacatament al Constitucional, però també “un veritable pla per aconseguir la secessió d'Espanya”.

Les hores prèvies a la transcendent reunió d'avui del Tribunal Constitucional van estar farcides de declaracions de líders polítics amb la coincidència de destacats membres de Junts pel Sí i la CUP de tirar endavant sigui quina sigui la decisió del tribunal. “Si l'única resposta que sap donar el govern espanyol és amenaçar la democràcia, nosaltres respondrem amb més Parlament, més democràcia i més gent convençuda que això tirarà endavant”, va dir ahir la coordinadora general del Partit Demòcrata Català, Marta Pascal.

En una línia similar, però amb llenguatge de la CUP, el diputat Benet Salellas va advertir: “No acatarem res que vingui del TC que vulgui limitar la sobirania de Catalunya.” Des d'ERC, Gabriel Rufián va instar a tirar endavant
el mandat sorgit de les urnes el 27-S.

En un altre to, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va instar el món independentista a implicar-se en la reforma de la Constitució per defensar el referèndum.

Respondrem amb més Parlament, més democràcia i més gent convençuda per tirar això endavant
Marta Pascal
coordinadora general del PDC
No volem desobeir ningú, només obeir-nos a nosaltres mateixos amb un full de ruta
Gabriel Rufián
diputat d'ERC al congrés
No acatarem cap resolució del TC que pretengui limitar la sobirania de Catalunya
Benet Salellas
diputat de la cup
Convido els independentistes a negociar una Espanya que es pugui fer i desfer
Miquel Iceta
primer secretari del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona