Successos

Identificació irregular del sospitós d'abusos al Collell

L'Audiència de Girona retreu als Mossos haver viciat la incriminació cap a un dels cuiners de la casa de colònies

En la roda de reconeixement, la foto de l'acusat era més gran que la de la resta

La secció quarta de l'Audiència de Girona ha absolt Sandeep Singh, el jove d'Olot originari de l'Índia que s'enfrontava a sis anys de presó per un delicte continuat d'abusos sexuals a una menor durant unes colònies al santuari del Collell, situat a Sant Miquel de Campmajor. Un dels aspectes que més criden l'atenció de la sentència és que els membres del tribunal retreuen als Mossos d'Esquadra “l'irregular” procés que van seguir a l'hora d'identificar el presumpte autor dels fets, que haurien tingut lloc a principis d'agost del 2014. L'Audiència no posa en dubte que la nena fos víctima dels abusos, però no ha quedat provat que el responsable d'aquests episodis sigués Sandeep (en aquella època, la víctima tenia 8 anys).

En la resolució judicial s'apunta que tant la mare com la menor van declarar que els policies els van mostrar fotografies de diverses persones que podien ser sospitoses, entre les quals destacava la de l'acusat, ja que la seva imatge era d'una mida més gran que les de la resta. En la roda de reconeixement, la mare va tenir la sensació que els agents els van indicar quina foto havien d'assenyalar. L'Audiència, a més, considera que aquest tipus de diligència “és imprescindible quan la policia no disposa de dades mínimes per identificar l'autor, però no quan ja es tenen sospites d'un presumpte responsable”.

La menor, resident al Maresme, va assistir a unes colònies al Collell, que es van celebrar entre l'1 i el 3 d'agost del 2014 –els dos darrers dies, Sandeep va treballar al Collell, on va prestar els seus serveis a la cuina i al menjador–. La nena va dir que l'agressor era de “parla castellana”, si bé el tribunal rebat que el noi, durant el judici, va necessitar intèrpret perquè “no és capaç d'expressar-se en català ni en espanyol”, sinó que tan sols pronuncia paraules aïllades.

En la sentència també s'exposa que la investigació va deixar “bastant a desitjar” respecte a les garanties legals que ha de tenir qualsevol sospitós d'un delicte, ja que va ser entrevistat pels Mossos sense l'assessorament d'un lletrat. Al judici, Sandeep va ser defensat per l'advocat Carles Monguilod, qui mitjançant l'informe de vida laboral del seu client va demostrar que el primer dia dels abusos no havia treballat al Collell. Monguilod va sol·licitar al final de la vista l'absolució del seu representat, tal com l'Audiència ha establert. Just l'endemà del judici, tot feia preveure que el detingut seria absolt perquè el tribunal va ordenar la seva posada en llibertat, tot i que encara no havia estat emesa la sentència. Monguilod es mostra satisfet per haver provat la innocència de Sandeep, si bé lamenta la deficient investigació de la policia i el perjudici causat al noi, que ha passat més d'un any privat de llibertat –va ingressar a presó provisional el 3 de setembre del 2015 i va quedar en llibertat el passat 16 de novembre–.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia